Svijet 03.09.2021.

Dmitrijev: Uzajamno priznanje ruskih i stranih vakcina do kraja godine

ČITANJE: 1 minuta

Uzajamno priznavanje ruskih i stranih vakcina protiv virusa korona desiće se do kraja godine, smatra izvršni direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

– Uzajamno priznavanje vakcina vezano je sa time da će zemlje shvatiti da ne mogu da zavise od brojnih kompanija velikih farmaceutskih kuća koje pokušavaju da ograniče druge vakcine – rekao je Dmitrijev na onlajn maratonu ruskog društva “Znanje”.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku međusobno priznavanje vakcina protiv virusa korona otežano je zbog pokušaja niza velikih farmaceutskih kompanija “da malo ograniče” širenje vakcine Sputnjik kako bi same zauzele tržište vakcina.

– Sedamdeset zemalja registrovalo je vakcinu Sputnjik i nema apsolutno nikakve sumnje da će u najskorije vrijeme vakcine biti prihvaćene u različitim zemljama i da će biti uzajamno zamjenljive – dodao je Dmitrijev.

On je podsjetio da je ruska vakcina pokazala povećanu efikasnost protiv delta soja virusa korona u poređenju sa preparatom kompanije Fajzer.

Ranije je objavljeno da je prema podacima Ministarstva zdravlja Rusije efikasnost Sputnjika protiv delta soja 83 odsto, dok je prema istraživanju Klinike Majo efikasnost Fajzerove vakcine samo 42 odsto, prenosi Sputnjik.

Sredinom jula Dmitrijev je najavio da Ruski fond za direktne investicije očekuje da će ove jeseni Svjetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za lijekove priznati Sputnjik.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško izjavio je 30. jula da Ministarstvo vodi konsultacije sa EU o međusobnom priznavanju potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona.

(Srna/A.M.)

Oznake: vakcina