Vijesti 06.10.2015.

Dnevni centar “Gnijezdo” opravdao postojanje

ČITANJE: 1 minuta
gnijezdo
Dnevni centar za djecu u riziku “Gnijezdo” u Novom Gradu, koji je osnovan prije tri godine, opravdao je svoje postojanje, rekao je Vladimir Mirić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana “Dar prirode” iz ovog mjesta.

Mirić kaže da se sa tridesetoro djece radi u više oblasti – podrška učenju, razvijanju kulturnih i higijenskih navika, te fizijatrijski i logopedski tretmani i radionice. Djeca imaju obezbijeđen topli obrok.

– Za rad je angažovano 10 stručnih volontera, a kada se provode veće programske aktivnosti, angažuju se, prema ugovoru, psiholog i defektolog- rekao je Mirić.

On ističe da je pomoć djeci u riziku, kao preventivni oblik rada, jedan od oblika socijalne zaštite.

Mirić je dodao da su volonteri “Gnijezda”, uz podršku Omladinske banke Novi Grad, realizovali projekat “Ja fotograf”, tokom kojeg su sa djecom u radionicama radili fotografi.

Nedavno je u prostorijama dnevnog centra, uz pomoć Udruženja “Žene sa Une” iz Bihaća, otvorena dječija igraonica.

Mirić kaže da je Udruženje “Dar prirode”, uz podršku opštine Novi Grad, omogućilo logopedski tretman za djecu do kraja godine, a pokušaće da obezbijedi novac za nastavak tretmana i u prvih šest mjeseci naredne godine.

– Evidentirali smo pedesetoro djece na području naše opštine kojima je potreban logopedski tretman- precizirao je Mirić.

Od avgusta, kad su počeli tretmani, rad je organizovan u tri grupe, a obuhvaćeno je dvadesetoro djece.

Podršku Udruženju građana “Dar prirode” u uspostavljanju dnevnog centra pružili su “IN Fondacija” iz Banjaluke i udružene holandske fondacije.

(Agencije)