Vijesti 24.03.2018.

Dnevno kažnjeno 627 vozača i pješaka

ČITANJE: 3 minute

Policija RS za 15 dana kaznila je 9.418 nesavjesnih vozača i pješaka, odnosno dnevno su kažnjavali 627 učesnika u saobraćaju.

U petnaestodnevnoj akciji “Odnos vozač – pješak”, kako su saopštili u MUP-u RS, u pomenutom periodu kažnjeno je 7.799 vozača i 1.619 pješaka.

“Od ukupnog broja, 5.978 vozača je sankcionisano zbog nepoštovanja obaveze prema pješacima, a 1.821 zbog nepropisnog parkiranja na površinama namijenjenim za kretanje pješaka”, objasnili su u MUP-u.

Kako su istakli, od 1.619 uručenih prekršajnih naloga pješacima, 1.003 su uručena zbog korištenja mobilnog telefona ili slušalica u oba uva za vrijeme kretanja kolovozom, kao i zbog prelaska puta mimo pješačkih prelaza.

“Zbog prelaska ulice za vrijeme crvenog svjetla za pješake, uručeno je 189 prekršajnih naloga, dok je zbog kretanja po kolovozu pod dejstvom alkohola ili opojnih sredstava sankcionisano 15 pješaka”, pojasnili su u MUP-u.

Dodali su da će MUP RS i u narednom periodu sprovoditi pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, s akcentom na odnos vozača i pješaka, te su apelovali na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske i podzakonske propise.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je kako je veliki broj smrtno stradalih pješaka jedan od razloga zašto je MUP RS pokrenuo tu akciju.

“Mi smo u periodu februar – mart imali kampanje za pješake s ciljem da se smanji broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju pješaci”, objasnio je Radović. Dodao je da su najveći problem pješaci stariji od 65 godina, posebno dok se kreću u noćnim satima, kada je smanjena vidljivost, i tada brzo dolazi do saobraćajne nezgode.

Radović kaže da je ova vrsta akcija dobra kako bi pješaci saobraćajnice prelazili na pješačkim prelazima, a ne mimo njih.

“Na primjer, na zapadnom tranzitu u Banjaluci pješaci prelaze preko četiri saobraćajne trake, a ne preko pasarele i tako ugrožavaju vlastite živote, ali ugrožavaju i kretanje vozila”, istakao je Radović i naglasio da ovakve akcije u kombinaciji sa prevencijom i kampanjama jedino mogu dati rezultat.

Prema njegovim riječima, akcije pokazuju da se u velikoj mjeri krše propisi i zbog toga je toliko velik broj prekršajnih naloga.

Pješaci u Banjaluci priznaju da ulice prelaze na nedozvoljenim mjestima, ali se slažu da su akcije dobre.

“Često ‘preletim’ i po dvije trake mimo prelaza kada žurim i svjestan sam da je to zabranjeno, ali mislim da policajci i treba da kažnjavaju i pješake i vozače, jer naš narod se opameti samo kada ga udarite po džepu”, rekao je jedan Banjalučanin.

SANKCIJE
5.978 vozača nije poštovalo obaveze prema pješacima

1.821 vozač nepropisno parkirao na površinama namijenjenim za kretanje pješaka

1.003 pješaka koristila mobilni ili slušalice u oba uva za vrijeme kretanja kolovozom, kao i prilikom prelaska puta mimo pješačkih prelaza

189 pješaka prelazilo ulice za vrijeme crvenog svjetla za njih

15 pješaka kretalo se kolovozu pod dejstvom alkohola ili opojnih sredstava

(Nezavisne)