Vijesti 18.03.2017.

DNS Banjaluka: Utvrditi činjenično stanje u Centru za socijalni rad

ČITANJE: 2 minute

Gradski odbor banjalučkog DNS-a apelovao je da nadležne kontrolne ustanove utvrde činjenično stanje u Centru za socijalni rad Banjaluka, koji je dospio u žižu javnosti zbog optužbi dijela radnika Centra protiv direktora ove ustanove Vere Sladojević.

Iz banjalučkog DNS-a apeluju da to bude urađeno kako ne bi bio “ostavljen prostor za dalje spekulacije i nedoumice”, te insistiraju da svi oni za koje se utvrdi da su počinili krivično djelo budu sankcionisani u skladu sa zakonom.

“Očekujemo da će nadležni organi i ovaj put biti ekspeditivni, za razliku od slučaja koji je `potresao` Centar 2014. godine, kada je jedan od radnika optužen za zloupotrebu položaja i utaju 44.000 KM, a ovaj predmet do danas nije okončan”, saopšteno je iz banjalučkog DNS-a.

DNS očekuje od nadležnih da svoj posao obave savjesno, nepristrasno i u razumnom roku, kako bi Centar mogao nesmetano da radi.

Iz ove stranke su poručili da smatraju da pominjanje imena usvojene djece iz slučaja “Kanada”, zbog čega je Sladojevićeva takođe dospjela u žižu javnosti, nije u skladu sa etikom i konvencijama o zaštiti dječijih prava.

Predstavnici DNS-a najoštrije su osudili sve prijetnje novinarima, ali, kako kažu, ni na koji način ne opravdavaju zlonamjerno i neistinito pisanje.

“Ukoliko se utvrdi da postoje takvi napisi, tražimo da se pokrenu sudski postupci zbog klevete”, navedeno je u saopštenju.

Gradski odbor DNS-a Banjaluka osudio je sve prijetnje upućene Veri Sladojević i njenoj porodici, navodeći da podržavaju sve rukovodioce kojima je ova stranka dala podršku, a svoj posao obavljaju profesionalno i u skladu sa zakonskim propisima.

Direktor Centra za socijalni rad Banjaluka Vera Sladojević izjavila je 15. marta da se maloljetni Severin i Svjetlana, koji su nakon usvajanja odvedeni u Kanadu, nalaze u instituciji za odvikavanje od narkotika “Centar za oporavak adolescenata” u Alberti.

Sladojevićeva je navela da je razgovarala sa djecom i da su u dobrom stanju.

Ona je tada rekla da su netačni medijski navodi da su djeca bila kidnapovana i da je u proceduri usvojenja ove djece učestvovao stručni tim Centra, koji je na to dao saglasnost, te da nikada nikoga nije prisiljavala da mimo svoje volje potpiše određene papire, niti je ikada uzela mito.

Sladojevićeva je istakla da je policija izuzela dokumentaciju o ovom slučaju i da sprovodi postupak, kao i da je u toku postupak prekida usvojenja koji su pokrenuli usvojitelji Mihajlo i Svetlana Blagojević.

Prema njenim riječima, cijela priča o ovom slučaju dio je medijske kampanje protiv nje kao direktora Centra.

(Srna)