Politika 13.09.2019.

DNS DOBIO PONUDU: Ako napuste SNSD na nivou BiH, Milan Radović dolazi na čelo Savjeta ministara?

ČITANJE: 2 minute

Prije 20 dana u Beogradu je održan sastanak kojem su prisutvovali ambasador SAD u BiH Erik Nelson, predsjednik SDS-a Mirko Šarović i vodeći ljudi DNS-a Marko Pavić i Milan Radović, a tema razgovora bilo je formiranje Savjeta ministara u BiH, saznaje opcija.net.

Suština plana koji je predočen Paviću i Radoviću jeste razlaz sa SNSD-om i prelazak DNS-a na drugu stranu na bh. nivou, pri čemu bi ova partija dobila poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, na čijem čelu bi bio Milan Radović. Upravo on ima zadatak da ubijedi DNS-ovca Nenada Nešića i socijalistu Jakova Galića da se uklope u tu kombinaciju.

– Međutim, tu nastaje problem za DNS, jer je Nenad Nešić čvrsto opredijeljen za podršku bloku oko Milorada Dodika, zbog čega Radović i ostali vrše pritisak na njega da podnese ostavku na mjesto direktora “Puteva RS”, kako bi na to mjesto imenovali osobu od povjerenja iz bliskog okruženja Marka Pavića. Na taj način bi eliminisali Nešića i ostavili ga bez ikakvog uticaja, ali je on svjestan zamke koja mu se sprema – ističu dobro obaviješteni izvori, dodajući da se DNS, u svakom slučaju, nalazi na raskršću i blizu su odluke da se zahvale SNSD-u na dosadašnjoj saradnji, te da promijene politički kurs.

Osim dva poslanika u Predstavničkom domu BiH, novoj većini na bh. nivou, u kojoj bi bio i DNS, potreban je i još jedan od ukupno pet delegata iz RS u Domu naroda, koji bi se pridružio Mladenu Bosiću iz SDS-a. Navodno, postoji rješenje i za to, pri čemu se računa na jednog od četiri predstavnika SNSD-a u ovom organu, a to su: Lazar Prodanović, Nikola Špirić, Sredoja Nović i Dušanka Majkić.

Inače, u Demokratskom narodnom savezu traje otvoreni rat zbog nezadovoljstva procentom učešća u vlasti, kao i samom raspodjelom dobijenih pozicija unutar DNS-a. U Regionalnom odboru Lijevče vlada najveće ogorčenje, jer smatraju da je neshvatljivo da jedina pozicija koju su dobili bude mjesto direktora poslovne zone “Incel”.

– A i to se desilo zahvaljujući porodičnim vezama Saše Panića i Marka Aćića, potpredsjednika DNS-a i osobe od najbližeg povjerenja Marka Pavića – kažu naši izvori.

Isto stanje vlada u Banjaluci, gdje će Gradski odbor DNS-a dobiti funkciju direktora “Kosmosa”, firme koja je odavno pred gašenjem, dok jedino Prijedor dobija sedam funkcija. Međutim, Pavić je svjestan da je upravo Prijedor ključ opstanka DNS-a i sve adute priprema za tu bitku na sljedećim lokalnim izborima.

(opcija.net)