Politika 11.09.2016.

DNS ima rješenje za banjalučke vrtiće

ČITANJE: 2 minute

Subvencijama za djecu i u privatnim vrtićima i reorganizacijom javnih vrtića, prema planu i rješenjima DNS-a, biće smanjena cijena, a povećan broj mjesta za mališane za oko 1.500, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Za sada roditelji plaćaju 165 KM za jedno dijete, a Grad izdvaja 211,38 KM. U toku godine u 22 vrtića bude smješteno oko 2000 djece. Prema planu DNS-a roditelji će plaćati 158 KM, a grad izdvajati 122 marke.

Da bi se ovaj veliki problem grada riješio planom će biti obuhvaćeni i privatni vrtići. U ovom slučaju i privatni sektor će imati veći interes da investira u izgradnju i poslovanje novih vrtića, čime će se doći i do 150 novih radnih mjesta. Ovaj plan će biti sproveden kada DNS dobije novu snagu u Skupštini grada nakon 2. oktobra.

Predsjednik Skupštine grada i nosilac liste DNS-a Budimir Balaban prokometarisao je i usvajanje novog Pravilnika Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, koji bi, ako je vjerovati porukama iz ove ustanove, trebao da riješi dio problema.

Naime, ovim su predstavnici Centra jednom dijelom ispoštovali Zaključak Skupštine koji je usvojen prije gotovo godinu dana, a kojim je traženo da liste za upis budu javne, odnosno da bude veća transparentnost u radu ove ustanove. U planu je da svaki zahtijev dobije svoj broj i šifru, koja će biti objavljena na sajtu Centra i na oglasnim pločama vrtića.

“Ova objava konkursa i vijest iz vrtića je malo čudna i neobična i ja se sjećam da je bivša direktorica rekla da liste ne mogu da budu javne, da ne mogu da objavljuju imena djece. Mi to nismo ni tražili tada. Ova njihova odluka je potvrdila da postoji način i da to mora da se uradi”, rekao je Balaban.

(Nezavisne)