Politika 13.02.2019.

DNS: Klub u NSRS podijeljen na dvije struje, uz Banjca i Radovića po tri poslanika

ČITANJE: 2 minute

Na današnjem zasjedanju Skupštine grada Prijedor, osim činjenice da je (ne)očekivana kombinacija SNSD – SDS – PDP preglasala Demokratski narodni savez,  ova stranka se suočila i sa podjelom u vlastitim redovima, jer su dva odbornika, od ukupno 10, otkazali lojalnost gradonačelniku Milenku Đakoviću. Međutim, pukotine u glavnom uporištu DNS-a samo su uvod u još ozbiljniji raskol – onaj koji se dešava u poslaničkom klubu te partije u Narodnoj skupštini RS, saznaje opcija.net.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama do kojih je došao naš portal na sjednici NSRS koja je u toku, već su se profilisale dvije struje u aktuelnom poslaničkom klubu DNS-a u parlamentu Srpske.

“Jednu frakciju predvodi Milan Radović, koji uskoro preuzima banjalučki Gradski odbor, a uz Radovića su Đorđe Popović, Dane Malešević i Duško Ivić. Na drugoj strani je grupacija na čijem čelu je Darko Banjac, kojeg podržavaju Slavko Gligorić, Aleksandar Glavaš i Mirko Sovilj. Dakle, oba krila imaju dovoljno ljudi, po četiri, da formiraju nove poslaničke klubove, ako tenzije među njima eskaliraju, a sva je prilika da hoće”, kažu dobro obaviješteni izvori u DNS-u, dodajući da je jedini poslanik u Sarajevu, direktor Puteva RS Nenad Nešić, skloniji Banjčevoj ekipi.

Naši sagovornici objašnjavaju da je važna linija podjele – osim glavnog povoda, nadmetanja za preuzimanje stranke – različit odnos prema najvećem partneru u vladajućoj koaliciji, SNSD-u, pri čemu je, kako kažu, struja Darka Banjca raspoložena za kompromise sa strankom Milorada Dodika, dok je Radović sa istomišljenicima među poslanicima opredijeljen za postepeno distanciranje od dosadašnjih saveznika, sve do otvorenog opozicionog garda u određenom trenutku u budućnosti.

Ipak, ove dvije frakcije, među kojima tinja “hladni rat”, sa tendencijom da uskoro preraste u otvoreni sukob, imaju zajedničku karakteristiku. Naime, spaja ih to da Marka Pavića, predsjednika DNS-a, smatraju političarem kojem je definitivno istekao rok trajanja, zbog čega je, uvjereni su i jedni i drugi, vrijeme da realno liderstvo u partiji prepusti Banjcu ili Radoviću, pri čemu su oba “klana” spremna da Paviću tolerišu ulogu “engleske kraljice”, odnosno počasnu, protokolarnu poziciju u vrhu, bez suštinskog uticaja na buduće odluke i poteze.

(opcija.net)