Politika 27.03.2016.

DNS neće blokirati poskupljenje struje

ČITANJE: 2 minute
DNS
DNS neće blokirati poskupljenje struje. Iako su, koliko juče, bili najglasniji protivnici povećanja cijene struje u Srpskoj, danas se povlače pred odlukom regulatorne komisije.

Potpredsjednik te stranke Nedeljko Čubrilović deklarativno ipak tvrdi da je DNS i dalje portiv te odluke, ali i sam priznaje da je ona ovaj put konačna.

-Pitanje je da li DNS u ovoj situaciji može bilo šta da uradi, vi znate da je regulatorna agencija samostalan organ koji donosi te odluke, mi i dalje ostajemo pri stavu da je struja najjeftinija u regionu i da prostor za poskupljenje postoji, ali da ovo nije bilo vrijeme i nije bio način- istakao je Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik DNS-a.

U DNS-u su očigledno i procijenili da bi ih koaliciono talasanje u izbornoj godini, mnogo više koštalo. Iako su tvrdili suprotno, na posljednjem sastanku vladajuće trojke na Mrakovici poskupljenje struje ipak je bila jedna od tema.

Nezvanično, najnapetije je bilo u trenutku kada je lider Socijalističke partije i ministar industrije Petar Đokić, lideru DNS-a Marku Paviću rekao da bira – ili poskupljenje ili otpuštanje 2.000 radnika iz energetskog sektora.

-Mi nismo nikoga ubjeđivali, nema potrebe nikoga ubjeđivati, vi znate da to nije nadležnost ni ministra ni ministarstva, odlučuje Regulatorna komisija na osnovu zahtjeva proizvodnih preduzeća – naglasio je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

Bez obzira na koaliciona komešanja, u SNSD-u su odluku prepustili Regulatornoj agenciji. I oni poručuju da njihovu odluku ovaj put treba poštovati.

-Regulatorna komisija je donijela odluku, ona se više puta odlagala, ali i dalje sa sigurnošću tvrdimo da je električna energija ostala najjeftinija u regionu- tvrdi Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a.

Odluku o poskupljenju struje za 10 odsto Regulatorna komisija donijela je još prošle godine nakon čega je, zbog isteka mandata četiri člana komisije, poskupljenje odgođeno.

Građani Srpske će od 1. maja ipak za struju platiti više. Prosječno za sve kategorije 4,9 odsto, a za domaćinstva 5,4 odsto.

(NN)