Politika 19.11.2018.

DNS NIJE VIŠE DIO SKUPŠTINSKE VEĆINE Pogledajte ko je glasao za Čubrilovića, a ko protiv

ČITANJE: 3 minute

Nakon izjašnjavanja poslanika Narodne skupštine RS o prijedlogu da Nedeljko Čubrilović nastavi da obavlja funkciju predsjednika parlamenta Srpske, kao i o njegovom protivkandidatu Dušku Iviću, moguće je s priličnom sigurnošću procijeniti ko će činiti većinu, a ko manjinu u aktuelnom sazivu NSRS.

Među 51 poslanikom koji je podržao Čubrilovićev izbor, našli su se svi poslanici SNSD-a, njih 28. Tu su i šest od sedam predstavnika Socijalističke partije, budući da je Andrea Dorić bila odsutna, kao i četiri člana Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, sa kojima je sada i bivši SDS-ovac Kostadin Vasić, te isto toliko poslanika ranije opozicionog Narodnog demokratskog pokreta Dragana Čavića.

Većini su se u ovom mandatu, po svemu sudeći, pridružili i poslanici liste “Zajedno za BiH”, koja okuplja SDA, HDZ 1990 i još nekoliko stranaka sa sjedištem u Federaciji. Oni su imali četiri glasa za Čubrilovića. Danijel Jošić i Nebojša Marić, pripadnici tzv. Obrenove grupe iz Doboja, izabrani na listi SDS-a, u NSRS od sada zvanično djeluju kao samostalni poslanici. Oni su takođe glasali za Čubrilovića.

DNS se podijelio. Čubrilovića su podržala četiri poslanika sa liste ove stranke: on sam, Spomenka Stevanović, Spomenko Stojanović i Milan Dakić.

Ostali poslanici DNS-a, njih osam, izjasnili su se protiv Čubrilovića. To su: Darko Banjac, Milan Radović, Duško Ivić, Aleksandar Glavaš, Dane Malešević, Đorđe Popović, Slavko Gligorić i Mirko Sovilj.

Negativan stav o Čubrilovićevoj kandidaturi imali su poslanici SDS-a i PDP-a. Iz prve stranke je stiglo 13 od 16 prvobitno mugćih glasova protiv,  bez dvojca iz Doboja i Kostadina Vasića koji je prešao u Ujedinjenu Srpsku, a iz druge partije osam glasova protiv, bez Igora Crnatka, koji je bio odsutan. U zbiru, to je bilo 29 glasova.

Dakle, može se reći da buduću većinu čine SNSD, SP, Ujedinjena Srpska, “Obrenova grupa”, NDP i Zajedno za BiH, kao i jedna trećina DNS-a, dok su u opoziciji, za sada, SDS bez poslanika iz Doboja i Zvornika, PDP, te dvije trećine DNS-a.

DARKO BANJAC: DNS ne može prihvatiti da neko drugi bira naše kadrove i odlučuje o njima

Poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac rekao je da bi Predsjedništvo te partije trebalo sutra da održi sjednicu na kojoj će odlučivati o sudbini četiri poslanika koji na današnjoj konstitutivnoj sjednici parlamenta Srpske nisu glasali za Duška Ivića, koji je predložen za predsjednika Narodne skupštine.

“Predsjedništvo DNS-a vodi kadrovsku politiku i ono je predložilo Ivića za predsjednika Narodne skupštine. O kadrovima DNS-a odlučivaće organi te partije, ukoliko to ne možemo uraditi onda nećemo nikoga ni kandidovati i u takvoj priči ne trebamo ni učestvovati”, zaključio je Banjac.

Banjac je istakao da ta partija ne može prihvatiti da neko drugi bira i odlučuje o kadru DNS-a.

On je novinarima u Banjaluci rekao da očekuje razgovore lidera političkih partija koje čine koaliciju u kojim će biti razjašnjene određene nejasnoće, nakon čega bi i organi DNS-a trebalo da zauzmu stavove.

“Na osnovu koalicionog sporazuma koji imamo sa SNSD-om i SP-om, Predsjedništvo DNS-a za našeg kandidata za predsjednika Narodne skupštine predložilo je Duška Ivića. Poslanici DNS, nas 12 nije isto glasalo, odnosno njih četvoro nije glasalo za zvaničan stav organa DNS-a”, naveo je Banjac.

Nedeljko Čubrilović iz DNS izabran je danas za predsjednika novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske.

(opcija.net)