Politika 26.02.2021.

DNS traži direktnu nabavku vakcina protiv korone

ČITANJE: 1 minuta

Demokratski narodni savez pozdravlja odluku Predstavničkog doma PS BiH da usvoji izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i Zakona o javnim nabavkama kojima je konačno omogućeno da i BiH direktno od proizvođača nabavlja vakcine protiv korone, te da nabavka bude brža i jeftinija, što smo tražili već mjesec dana, saopšteno je iz ove stranke.

“Pozivamo Kolegijum Doma naroda PS BiH da zakaže hitnu sjednicu i usvoji zakone kako bi oni što prije stupili na snagu. Žao nam je što je Savjet ministara BiH skoro tri mjeseca odbijao da predloži ove zakone, štiteći lične interese i profite na štetu građana, posebno jer je poznato da mnogi proizvođači vakcina iste ne žele da prodaju posrednicima nego ih prodaju isključivo državama i vladama. Zbog toga je BiH ostala među rijetkim državama u svijetu u
kojima nije počela masovna vakcinacija”, navodi se u saopštenju.

Demokratski narodni savez u saopštenju poziva ministra zdravlja Republike Srpske gospodina Alena Šeranića da informiše javnost kada će Republika Srpska dobiti svih 200 vakcina Sputnjik V čiji je dolazak bio najavljen do kraja februara, ali se ispostavilo da stiže svega 10 odsto od najavljene količine.

“Takođe, pozivamo Vladu Republike Srpske da odmah stupi u direktne pregovore sa što više proizvođača vakcina s obzirom da im usvojene izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i Zakona o javnim nabavkama daju tu mogućnost. Svaki izgubljen dan mjeri se desetinama ljudskih života i odgovornost nose institucije”, saopšteno je iz DNS-a.

(Srna, E.M)

Oznake: DNS