Politika 27.10.2020.

DNS u četvrtak o koalicijama na lokalom nivou

ČITANJE: 3 minute

Na sjednici Predsjedništva Demokratskog narodnog saveza (DNS), koja će biti održana u četvrtak, biće zauzeti stavovi u vezi sa koalicijama na lokalnom nivou.

To je juče za “Nezavisne novine” potvrdio lider DNS-a Nenad Nešić, a na pitanje šta pokazuju informacije sa terena, kada su u pitanju lokalni odbori, on tvrdi da su oni isključivo vjerni DNS-u.

“Ali, isto tako, imaju slobodu da kažu da bi sa ovim ili onim ostvarili bolji rezultat. Imaju slobodu da kažu šta je to, po njihovom mišljenju, u interesu građana i lokalnih zajednica”, rekao je Nešić.

Upitan očekuje li nastavak smjena DNS-ovih kadrova, odgovorio je da to nije pitanje za njega, već za SNSD.

“Oni imaju tu moć, mogu da smjenjuju”, rekao je Nešić, a na pitanje hoće li biti novog sastanka sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, nije želio dati konkretan odgovor.

Sa druge strane, u SNSD-u kažu da su, prema informacijama kojima raspolažu, skoro svi lokalni odbori DNS-a i dalje za saradnju. Odnosi se to, kako pojašnjavaju, na DNS-ove lokalne odbore koji su i ranije bili u toj vrsti koalicije.

“Kada su u pitanju članovi DNS-a, odnosno lokalne organizacije te stranke, oni su, naravno, za nastavak koalicije. Postoji nekoliko ljudi u rukovodstvu stranke koji iz određenih razloga stvari gledaju drugačije. Mislimo da, kada je u pitanju saradnja na lokalnom nivou, u većini lokalnih zajednica tu neće biti nekih problema”, rekao je za “Nezavisne” Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Na pitanje da li će, kako se spekuliše, doći do novog sastanka doskorašnjih koalicionih partnera Dodika i Nešića, Kovačević je rekao da je Nešić do sada tražio nekoliko sastanaka.

“Mi smo uvijek otvoreni za razgovore sa svima. Međutim, nemamo baš mnogo vremena da se bavimo takvim stvarima, mi se bavimo vođenjem Republike i to je naš primarni zadatak. Osim toga, u kampanji smo za lokalne izbore, tako da imamo previše posla”, naveo je Kovačević.

Dešavanja na sjednici Predsjedništva DNS-a i te kako će biti zanimljiva, budući da su, podsjetimo, samo nekoliko dana nakon što je ta stranka izašla iz koalicije na republičkom nivou, počele trzavice na lokalnom nivou, pa će tako, kako smo pisali, ova stranka ostati u koaliciji sa SNSD-om u Banjaluci, Kotor Varošu, Loparama itd., dok će im leđa okrenuti, recimo, u Bileći i Palama.

Podsjećanja radi, najviši zvaničnici SNSD-a najavili su smjenu DNS-ovih kadrova na republičkom nivou, a to se ubrzo i obistinilo. Vlada Republike Srpske je tako na telefonskoj sjednici održanoj 20. oktobra smijenila direktora područne Poreske uprave RS u Istočnom Sarajevu Marka Kubatliju, koji je kadar DNS-a. Ubrzo nakon njega smijenjen je i njegov stranački kolega Marko Aćić sa funkcije vršioca dužnosti direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS.

Da DNS izlazi iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i na nivou BiH, odlučeno je na sjednici Predsjedništva te stranke održanoj 17. oktobra u Banjaluci.

Prethodno je lider stranke Nenad Nešić podnio ostavku na mjesto v.d. direktora “Puteva Republike Srpske”, a na taj potez odlučio se zbog, kako je tada obrazložio, zdravstvenih razloga.

(E.M/Banjaluka.net)

Oznake: DNS