Vijesti 10.11.2016.

Do kad ćemo čekati na uklanjanje nepotrebnih naplatih kućica?

ČITANJE: 2 minute

Rok za uklanjanje naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka – Gradiška ponovo je pomjeren.

Iako su u “Putevima” još u junu poručili da samo čekaju projekat banjalučkog Instituta za građevinarstvo, kako bi raspisali tender za izvođača radova, bageri se kod “Robota” još nisu pojavili.

Kako ATV saznaje, projekat na koji su čekali, napisan je početkom jula.

“Mi smo imali ugovor da uradimo urbanističko-tehničke uslove za privođenje namjeni magistralnog puta M16 nakon uklanjanja naplatnih kućica, i takođe smo imali obavezu da radimo glavni projekat za uklanjanje izgrađenih naplatnih kućica i uklapanje u postojeće stanje, što je urađeno u ugovorenom roku”, kaže Milan Tešanović, iz Instituta za građevinarstvo Banjaluka.

Za četiri mjeseca, “Putevi” nisu raspisali tender za reviziju projekta, što je sljedeća faza. Kažu da samo poštuju sve zakonske procedure. O rokovima nisu htjeli da govore, kao ni o cijeni koju će građani morati da plate jer su kućice kod “Robota” postavljene na mjesto gdje od početka nisu bile predviđene. Zato nikada nisu ni proradile. Za njihovu izgradnju, u vjetar je bačeno dva miliona maraka.

“Kada projekat bude revidovan, JP ‘Putevi RS’ će Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da podnese zahtjev za lokacijske uslove za rekonstrukciju magistralnog puta M16 i uklanjanje naplatnih kućica. Kada se dobiju lokacijski uslovi, slijedi procedura za dobijanje građevinske dozvole” poručuje Natalija Kostrešević, portparol preduzeća “Putevi RS”.

Koliko će to trajati, u Putevima nisu precizirali. Tek nakon pribavljanja svih dozvola, slijedi još jedan tender, i to za izvođača radova. Sva ta procedura mogla bi da potraje još koju godinu. U međuvremenu, kućice bez namjene i dalje će zadavati glavobolje vozačima.

“Tamo gdje to nije u funkciji, često ljudi zaborave, ili propuste da smanje brzinu kretanja, što bi trebali, pa naravno da se dešavaju saobraćajne nezgode”, ističe Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

I to, prosječno, dvadesetak godišnje. Dok većina vozača prođe sa ugruvanim vratom i slupanim automobilom, na magistralnom putu Banjaluka-Gradiška bilo je i nekoliko tragedija. Uklanjanje naplatnih kućica prvobitno je bilo najavljeno za jesen ove godine ali to toga nije došlo. Od 2013. do danas, baš na ovom mjestu, smrtno su stradale dvije osobe.

(ATV)