Magazin 12.10.2015.

Do kraja godine marihuana će u Srbiji biti legalna?!

ČITANJE: 1 minuta
lekalizacija srbije
Predsjednik udruženja “Lekalizacija Srbije”, Antonije Kovačević otkrio je da će najvjerovatnije do kraja godine biti legalno liječenje preparatima od marihuane jer će biti usvojene zakonske norme koje će omogućiti svima onima koji se liječe uljem kanabisa da to čine bez posljedica.

Naime, Kovačević tvrdi da će do kraja 2015. godine biti usvojene izmene Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama.

– Zadovoljstvo mi je da Vas sve obavijestim da sam sa visokog i dobro obavještenog mjesta u vladi Srbije dobio informaciju da će do kraja 2015.godine ova zemlja usvojiti pozitivne zakonske norme i omogućiti svima onima koji se liječe uljem kanabisa ili bi želeli da to ubuduće čine – da to rade bez straha od hapšenja i krivičnog gonjenja, slobodno, uz recept i ljekarski nadzor. Tako će Srbija postati prva zemlja u regionu koja će na ovaj način humanizovati društvo i povesti brigu o zdravlju svojih građana. Nek nam je sa srećom pobjeda, prijatelji-  napisao je Kovačević na svom Fejsbuk profilu.

Zvaničan zahtjev za legalizaciju ulja od kanabisa Ministarstvu zdravljapodneo je Milan Savić, neurolog i direktor specijalne bolnice „Sveti Sava“ u Beogradu.

– Postoje ozbiljna istraživanja koja govore da kanabisovo ulje pomaže pri lečenju kancera, epilepsije i drugih neurodegenerativnih bolesti. Posle dužeg prikupljanja podataka odlučio sam da podnesem zahtev za legalizaciju kanabisovog ulja jer smatram da ima lekovita dejstva- rekao je tada dr Milan Savić za Kurir.

– Takođe, to bi omogućilo da oboleli terapiju uzimaju legalno sa pretpostavljenim dejstvom na osnovnu bolesti, dakle bez potvrda iz kontrolisanih kliničkih studija, ali uz kontrolu lekara i mogućnost priključivanja već započetim istraživanjima- kaže Savić.

(Kurir)