Vijesti 01.10.2018.

Do kraja godine moguća promjena porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa

ČITANJE: 1 minuta

Građani Republike Srpske od danas do kraja decembra imaju mogućnost da promijene izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa bez navođenja razloga promjene.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske pojašnjavaju da je potrebno popuniti odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora, a potom ih ovjeriti u Fondu.

Ovo je period kada bi i građani koji se još nisu registrovali u tim porodične medicine trebalo da to urade.

Kod novoizabranog doktora osiguranici mogu da odlaze od početka naredne godine, izuzev ako novi doktor radi u istoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je zaposlen i prethodni ljekar.

Doktora je moguće promijeniti i mimo ovog predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima i tada je procedura komplikovanija, odnosno neophodno je navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast.

“Izuzetno je značajno da se izbor ili promjena doktora izvrši do kraja godine, odnosno prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od broja registrovanih lica zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava”, saopšteno je iz FZO-a.

Iz Fonda podsjećaju da građani mogu da izaberu porodičnog doktora, ginekologa ili pedijatra u zdravstvenim ustanovama koje sa Fondom imaju potpisan ugovor.

Prošle godine porodičnog doktora u navedenom periodu promijenilo je 25.890 osiguranika, dok je pedijatra i ginekologa promijenilo 12.116 osiguranika.

(Srna)