Sport 01.11.2018.

DO KRAJA GODINE Oko 500 učenika u programu besplatne obuke neplivača

ČITANJE: 1 minuta

Do kraja godine, ukupno 500 učenika osnovnih škola proći će besplatnu obuku neplivača, koju organizuje Gradska uprava u saradnji sa Javnim preduzećem „Akvana“.

-Projekat „Obuka neplivača“ obuhvata djecu drugog razreda osnovne škole, sa kojima rade provjereni stručnjaci. Obuka je besplatna i provodi se na Gradskom olimpijskom bazenu. Djeca koja pohađaju ovu obuku su stasala da bolje drže pažnju i to je idealan period kada bi trebalo da nauče plivati – kazali su iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Odjeljenje je u 2018. godini izdvojilo 40.000 KM za realizaciju ovog projekta, kojim su od početka godine do danas obuhvaćena 343 učenika.

– Tokom proljetnog dijela, projektom obuke neplivača bilo je obuhvaćeno 181 dijete, a u jesenjem dijelu je nastavljena obuka prema planiranom rasporedu. Tako je obuku do sada savladalo 80, a trenutno se na obuci nalaze 82 učenika. Plan je da do kraja godine imamo ukupno obučenih oko 500 učenika – naveli su iz odjeljenja.

Ovoliki broj učesnika, kako su istakli, potvrđuje da je podrška ovom projektu opravdana i značajna, a sve u cilju da se u narednim godinama iskorijeni tzv. plivačka nepismenost.

Podsjetili su da su tokom prošle godine, obuku uspješno prošla 434 đaka.

-Nemjerljivo je za društvenu zajednicu kada djeca nauče plivati, a zadovoljstvo roditelja je veliko, što dokazuju anketom. Nakon obuke djeca imaju završni ispit pred komisijom i dobijaju diplomu o završenoj obuci i nivou stečenog znanja – zaključili su iz odjeljenja.