Vijesti 23.08.2017.

Do kraja ljeta puštanje u saobraćaj dionice Mahovljani-Drugovići

ČITANJE: 3 minute

Do kraja ljeta trebalo bi da bude pušteno u saobraćaj prvih desetak kilometara druge dionice autoputa “9. januar” Banjaluka – Doboj na pravcu od petlje “Mahovljani” do laktaškog sela Drugovići, rečeno je u Javnom preduzeću “Autoputevi Republike Srpske”.

Radovi su pri samom kraju, a preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” priprema neophodnu dokumentaciju za izdavanje upotrebne dozvole od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

U JP “Autoputevi Republike Srpske” ističu da će odmah po završetku druge dionice autoputa “9. januar” Banjaluka – Doboj, na pravcu od Banjaluke do Prnjavora, započeti izgradnja dionice Koridora 5 C, na pravcu od Kladara do Doboja u dužini od šest kilometara.

U toku je priprema tenderske dokumentacije, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na pomenutoj dionici, a s prvim danima nove građevinske sezone 2018. godine mogli bi da počnu i prvi radovi, rečeno je u ovom preduzeću.

U okviru realizacije projekta izgradnje mreže autoputeva i brzih puteva u Republici Srpskoj, preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” sprovodi niz aktivnosti na pripremi novih projekata, čijom bi realizacijom Republika Srpska dobila nove kilometre visokokvalitetnih, savremenih saobraćajnica.

Osim projekata prvog prioriteta, među kojima su i projekti autoputa Banjaluka-Mliništa, Banjaluka-Prijedor i Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom, “Autoputevi Republike Srpske” pregovaraju sa potencijalnim stranim partnerima i o drugim pravcima, koji će se, takođe, naći u mreži autoputeva i brzih puteva.

Jedan od tih pravaca je autoput Vukosavlje-Brčko, o kojem je bilo riječi na nedavno održanom sastanku predstavnika “Autoputeva Republike Srpske” i zvaničnika “Kineske Džiangsi korporacije za međunarodnu ekonomsku i tehničku saradnju”, a rezultat razgovora je i potpisani Memorandum o razumijevanju i saradnji na izradi studijske i projektne dokumentacije, te izgradnja autoputa Vukosavlje-Brčko.

U vezi sa ovim projektom, do sada nisu vođene nikakve aktivnosti, odnosno, ne postoji projektno-planska dokumentacija, Studija izvodljivosti, Studija uticaja na životnu sredinu i druga tehnička dokumentacija, a nisu vršena geološka i druga neophodna istraživanja.

Da bi se uopšte počelo sa realizacijom navedenog projekta, postoji potreba da se pribavi odgovarajući nivo projektne dokumentacije, odnosno potrebno je da JP “Autoputevi Republike Srpske” planiraju izradu studijske i projektne dokumentacije, pojašnjavaju u ovom preduzeću.

U Memorandumu o razumijevanju definisane su preliminarne aktivnosti koje bi mogle dovesti do konkretnih ugovora za realizaciju projekta izgradnje auto-puta Vukosavlje-Brčko.

Navedeni Memorandum nema obavezujući karakter, ali je dobra osnova za početak aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

Da su projekti JP “Autoputevi Republike Srpske” posebno interesantni kineskim partnerima, svjedoči i činjenica da su dvije kineske kompanije već prilično odmakle u pripremi dva velika projekta, i to projekta auto-puta Banjaluka-Mliništa i Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.

U “Autoputevima Republike Srpske” podsjećaju da je sa kompanijom “Paver Čajna-Sinohidro” potpisan komercijalni ugovor o izgradnji prve dionice auto-puta Banjaluka-Mliništa, na dionici od Glamočana do Puta AVNOJ-a, nadomak Mrkonjić Grada, u dužini od 62 kilometra.

Ugovor je, uz potrebnu studijsku i projektnu dokumentaciju, dostavljen kineskoj “Eksim banci” na evaulaciju, poslije čega se očekuje poziv na završne pregovore o kreditu.

Druga kompanija “Kineska Šandong grupa za međunarodnu ekonomsku i tehničku saradnju” zainteresovana je za izgradnju auto-puta na pravcu od Banjaluke do Prijedora, putem koncesije. Ista kompanija je u ozbiljnim pregovorima i sa “Željeznicama Republike Srpske” o rekonstrukciji željezničke pruge do Novog Grada.

Potrebni nivo dokumentacije za gradnju auto-puta već je pripremljen, te se pristupilo daljim pregovorima o načinu i modelu izgradnje.

Cilj JP “Autoputevi Republike Srpske” jeste da se u Republici Srpskoj obezbijedi kontinuitet realizacije velikih infrastrukturnih projekata, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

(Srna)