Vijesti 21.02.2017.

Do novih igrališta u Banjaluci saradnjom sa firmama

ČITANJE: 2 minute

Grad bi mogao da dobije 30 novih dječijih igrališta u više mjesnih zajednica, čiju bi izgradnju finansirale lokalne kompanije.

Ovo su potvrdili u Gradskoj upravi i objasnili da je gradonačelnik Igor Radojičić inicirao zajednički projekat sa društveno odgovornim firmama iz grada koje su pokazale interesovanje da učestvuju u gradnji igrališta.

– Imamo puno zahtjeva za nove ljuljaške, tobogane, vrtuljke i druge slične sprave. Grad nije u mogućnosti da iz budžeta izdvoji znatnija sredstva za gradnju dječijih igrališta. U ovom projektu obezbijedićemo od 20 do 30 lokacija koje bi putem donacija mogle da budu opremljene spravama za igru – rekao je koordinator za saradnju sa sredstvima informisanja Milenko Šajić.

Dodao je da je u proteklih nekoliko godina na području grada izgrađeno više od 65 dječijih igrališta.

– U njih je uloženo 1.000.000 KM. Uglavnom su pravljena unutar stambenih blokova – istakao je Šajić.

U mjesnim zajednicama kažu da se već duže vrijeme obraćaju nadležnima povodom ovog problema.

– Mislim da bi nova igrališta mogla da budu izgrađena kod Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić”. Već smo dobili saglasnost direktora da nam ustupi dio zemljišta za ove svrhe. Druga lokacija bi mogla da bude na Lazinoj njivi ili na okretištu autobuske linije 13 u ulici Vojvode Prijezde. Kumsalama mnogo toga treba, pa i dječije igralište – kazao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lazarevo 1 Obrenko Slavnić.

Ulica Frane Supila u naselju Borik 2 je mjesto u kojem ima prostora za ovu namjenu.

– Osim toga imamo i dosta djece koja u slobodno vrijeme trčkaraju po asfaltu. Tražili smo i prethodnih godina da razmotre mogućnost za novo igralište, ali još se ništa nije desilo kada je riječ o tom pitanju. Igralište na kojem je planirana izgradnja crkve, pa naknadno stopirana, nije ponovo postavljeno – rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Borik 2 Drago Dragić.

Oprema i dizajn

Milenko Šajić ističe da se za uređenje igrališta koristi oprema savremenog dizajna, živih boja i oblika, anatomski prilagođena djeci.

– Oprema za igrališta je izrađena u kombinaciji sa drvetom, sa skinutim oštrim rubovima. Podloge su izgrađene od zaštitne antitraumatske livene gume. U sklopu igrališta su postavljene klupe, korpe za otpatke, pristupne staze i po potrebi parkovska rasvjeta – kazao je Šajić.

(glassrpske.com)