Vijesti 18.11.2018.

DO PROLJEĆA “BL Bajk” od sutra na zimskoj pauzi

ČITANJE: 1 minuta

Sistem za iznajmljivanje javnih bicikala “BL Bajk” zbog sve niže temperature vazduha i približavanja zimske sezone od sutra prestaje sa radom do proljeća, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi Slavko Davidović rekao je da je u ovoj sezoni zabilježeno više od 11.000 iznajmljivanja, a da je broj prijavljenih članova prešao hiljadu.

Davidović je rekao da je najviše iznajmljivanja bilo radnim danima, što pokazuje da su građani bicikl uglavnom koristili za odlazak na posao, u školu, na fakultet i slično.

Najčešća upotreba bicikala u toku dana bila je u periodima od 7.00 do 8.00 časova ujutro i od 16.00 do 17.00 časova poslije podne.

Davidović je napomenuo da se kroz sistem iznajmljivanja bicikala želi podstaknuti na fizičku aktivnost i poboljšati turistička ponuda grada, kao i da je namjera da se Banjaluka pridruži evropskim gradovima koji se opredjeljuju za održivu mobilnost i zaštitu životne sredine.

Iz Odsjeka za saobraćaj su najavili da će sistem u narednoj godini biti proširen novim terminalima s ciljem da se u budućnosti cijeli grad pokrije stanicama sa javnim biciklima.

Sistem za iznajmljivanje javnih bicikala počeo je sa radom 30. marta, a za početak je opremljen sa 30 bicikala na lokacijama u Ulica kralja Petra Prvog Karađorđevića, vodenom parku “Akvana”, Parku “Mladen Stojanović” i u Ulici Majke Jugovića – kod Studentskog centra “Nikola Tesla”.

(Nezavisne)