DO REGISTRACIJE SA NEKOLIKO KLIKOVA: Olakšana procedura prijave preduzeća

Brže, jednostavnije i povoljnije procedure prilikom registrovanja preduzeća trebalo bi da daju željene rezultate, pa se tako očekuje da RS sa unesenim izmjenama u poslovanju u narednom periodu postane mjesto optimalnijeg poslovnog ambijenta.

Takvo stanje trebalo bi, pored efikasnijeg poslovanja domaćih subjekata, obezbjediti i atmosferu na tržištu RS koja bi bila primamljivija stranim ulagačima.

Nakon što je registracija poslovnih subjekata posredstvom jednošalterskog poslovanja dala očekivane rezultate, sa ciljem poboljšanja komunikacije među institucijama, brže razmjene i pristupa podacima, RS je ušla u drugu fazu prijave privrednih subjekata, ali ovaj put elektronskim servisima.

Ovakav način registracije privrednih subjekata trebao bi da korisnike poštedi  komplikovanih i dugotrajnih procedura koje prate proces prijave preduzeća, te da im omogući jednostavni i efikasniji model u skladu sa evropskim i svjetskim standardima.

Ovakve izmjene predviđene su mjerama Ministarstva privrede i preduzetništva radi unapređenja poslovnog okruženja, a idejne osnove sadržane su u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata, kao i u Informaciji o realizaciji projekta registracije poslovnih subjekata online, usvojene na posljednjoj sjednici Vlade RS.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS poručuju da će se, realizacijom ovog dijela reforme, lica koja namjeravaju da posluju u Republici Srpskoj biti u prilici da elektronskim putem, uz minimalne novčane troškove i za kratko vrijeme, na jednostavan i lak način registruju poslovanje u formi privrednog društva i preduzetnika.

Oni dodaju da se razlozi za donošenje ovih zakona mogu tražiti u potrebi reforme registracije privrednih subjekata sa ciljem olakšica koja će privrednim subjektima olakšati proces registracije.

Podršku ovakvom vidu poslovanja pružili su i u Uniji udruženja poslodavaca, gdje očekuju da će se primjenom ovog modela u praksi uvećati broj novoosnovanih poslovnih subjekata, a time i priliv investicija u Republici Srpskoj, te da će se poboljšati pozicija BiH na Doing Business listi.

“Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske svakako podržava nastojanja koja idu u pravcu digitalizacije, ne samo procedura registracije poslovnih subjekata, nego i uopšte digitalizacije uprave, ekonomije i obrazovnog sistema. Cilj ovih izmjena je pojednostavljenje procedure registracije poslovnih subjekata odnosno početak uspostavljanja sistema elektronske uprave i osnova za uvođenje novih elektronskih servisa za poslodavce i građane”, rekao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

On je objasnio i kako će ova procedura izgledati u budućnosti.

“Stranka koja ima u planu početak poslovanja dobiće svoj elektronski sertifikat, što će predstavljati njegov digitalni identitet, a neophodno je u postupku registracije. Prijava se podnosi na elektronskom obrascu na internet adresi bizreg.esrpska.com. Nakon što sud po podnesenoj prijavi izvrši upis poslovnog subjekta u registar, podnosilac može u formi elektronskog dokumenta preuzeti rješenje koje je potpisano elektronskim potpisom, a koje mu je neophodno radi obavljanja poslovne djelatnosti”, dodaje Aćić.

On ističe i to da je bitan preduslov za realizaciju ove aktivnosti završetak procedura na uspostavi institut digitalnog potpisa i digitalnog dokumenta.

“Izmjene propisa koji regulišu digitalni potpis i dokument takođe prate i aktivnosti na uspostavljanju online registracije i mi očekujemo da će u skorijem periodu biti završene sve aktivnosti kada su u pitanju online registracija i digitalni potpis.”

Pored ušteđenog vremena, korisnicima će ovaj process biti olakšan i u smislu uštede novca, jer će na ovaj način proces registracije biti jeftiniji i do nekoliko stotina KM, a za sam proces potrebno je izdvojiti nekoliko dana.

(Nevena Stanojević / banjaluka.net)

 

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum