Biznis 24.07.2019.

DO REGISTRACIJE SA NEKOLIKO KLIKOVA: Olakšana procedura prijave preduzeća

ČITANJE: 3 minute

Brže, jednostavnije i povoljnije procedure prilikom registrovanja preduzeća trebalo bi da daju željene rezultate, pa se tako očekuje da RS sa unesenim izmjenama u poslovanju u narednom periodu postane mjesto optimalnijeg poslovnog ambijenta.

Takvo stanje trebalo bi, pored efikasnijeg poslovanja domaćih subjekata, obezbjediti i atmosferu na tržištu RS koja bi bila primamljivija stranim ulagačima.

Nakon što je registracija poslovnih subjekata posredstvom jednošalterskog poslovanja dala očekivane rezultate, sa ciljem poboljšanja komunikacije među institucijama, brže razmjene i pristupa podacima, RS je ušla u drugu fazu prijave privrednih subjekata, ali ovaj put elektronskim servisima.

Ovakav način registracije privrednih subjekata trebao bi da korisnike poštedi  komplikovanih i dugotrajnih procedura koje prate proces prijave preduzeća, te da im omogući jednostavni i efikasniji model u skladu sa evropskim i svjetskim standardima.

Ovakve izmjene predviđene su mjerama Ministarstva privrede i preduzetništva radi unapređenja poslovnog okruženja, a idejne osnove sadržane su u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata, kao i u Informaciji o realizaciji projekta registracije poslovnih subjekata online, usvojene na posljednjoj sjednici Vlade RS.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS poručuju da će se, realizacijom ovog dijela reforme, lica koja namjeravaju da posluju u Republici Srpskoj biti u prilici da elektronskim putem, uz minimalne novčane troškove i za kratko vrijeme, na jednostavan i lak način registruju poslovanje u formi privrednog društva i preduzetnika.

Oni dodaju da se razlozi za donošenje ovih zakona mogu tražiti u potrebi reforme registracije privrednih subjekata sa ciljem olakšica koja će privrednim subjektima olakšati proces registracije.

Podršku ovakvom vidu poslovanja pružili su i u Uniji udruženja poslodavaca, gdje očekuju da će se primjenom ovog modela u praksi uvećati broj novoosnovanih poslovnih subjekata, a time i priliv investicija u Republici Srpskoj, te da će se poboljšati pozicija BiH na Doing Business listi.

“Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske svakako podržava nastojanja koja idu u pravcu digitalizacije, ne samo procedura registracije poslovnih subjekata, nego i uopšte digitalizacije uprave, ekonomije i obrazovnog sistema. Cilj ovih izmjena je pojednostavljenje procedure registracije poslovnih subjekata odnosno početak uspostavljanja sistema elektronske uprave i osnova za uvođenje novih elektronskih servisa za poslodavce i građane”, rekao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

On je objasnio i kako će ova procedura izgledati u budućnosti.

“Stranka koja ima u planu početak poslovanja dobiće svoj elektronski sertifikat, što će predstavljati njegov digitalni identitet, a neophodno je u postupku registracije. Prijava se podnosi na elektronskom obrascu na internet adresi bizreg.esrpska.com. Nakon što sud po podnesenoj prijavi izvrši upis poslovnog subjekta u registar, podnosilac može u formi elektronskog dokumenta preuzeti rješenje koje je potpisano elektronskim potpisom, a koje mu je neophodno radi obavljanja poslovne djelatnosti”, dodaje Aćić.

On ističe i to da je bitan preduslov za realizaciju ove aktivnosti završetak procedura na uspostavi institut digitalnog potpisa i digitalnog dokumenta.

“Izmjene propisa koji regulišu digitalni potpis i dokument takođe prate i aktivnosti na uspostavljanju online registracije i mi očekujemo da će u skorijem periodu biti završene sve aktivnosti kada su u pitanju online registracija i digitalni potpis.”

Pored ušteđenog vremena, korisnicima će ovaj process biti olakšan i u smislu uštede novca, jer će na ovaj način proces registracije biti jeftiniji i do nekoliko stotina KM, a za sam proces potrebno je izdvojiti nekoliko dana.

(Nevena Stanojević / banjaluka.net)