Vijesti 29.10.2015.

Do sada identifikovano 3.835 nestalih lica

ČITANJE: 3 minute
milorad kojic
U Republici Srpskoj je do 15. avgusta ove godine evidentirano ukupno 5.505 nestalih lica, a od ovog broja traga se za još 1.670, podaci su Centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

Direktor Centra Milorad Kojić rekao je da su u spomen-kosturnicama u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju pohranjeni posmrtni ostaci 650 neidentifikovanih tijela.

– Potrebno je naglasiti da je, zaključno sa 15. avgustom 2015. godine, identifikovano 3.835 nestalih lica sa popisa Centra- rekao je Kojić, obrazlažući Izvještaj o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, u Narodnoj skupštini.

On je naveo da je od 1995. do 2008. godine riješena sudbina 3.454 nestala lica sa popisa Kancelarije za nestala lica Republike Srpske, a za sva pronađena i identifikovana lica postoje kompletni sudsko-medicinski nalazi sa dokumentovanim licem mjesta na kojem su pronađena tijela, kao što su masovne i pojedinačne grobnice.

On je dodao da do zastoja u traženju nestalih dolazi nakon formiranja Instituta za nestala lica BiH, tako da je za prvih pet mjeseci rada identifikovano 600 nestalih Bošnjaka i osam Srba.

Zbog opravdanog nezadovoljstva porodica nestalih lica, ali i institucija Republike Srpske, predloženo je da se identifikacija tijela koja su pohranjena u spomen-kosturnicama u Republici Srpskoj izvrši u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci.

– Predloženo je da se u prvoj fazi započne sa identifikacijom nestalih boraca sa Ozrena, tačnije sa šest tijela koja se nalaze u Spomen-kosturnici u Banjaluci, a za koja se opravdano pretpostavlja da je riječ o borcima koji su bili zarobljeni u logoru “Gostovići”- naglasio je Kojić.

On je u izvještaju o radu Centra napomenuo da je do sada u okviru projekta popisa i evidentiranja srpskih žrtava u proteklom ratu evidentirano 2.770 žena žrtava, koje su na različite načine stradale tokom rata i njihova imena su unesena u jedinstvenu Bazu Centra, a od toga broja 1.756 žena je smrtno stradalo u ratnim sukobima.

Centar je tokom 2014. godine izradio pet studija – analiza vojne situacije u zapadnokrajiškim opštinama u periodu 1991-1995. godina i to za opštine Prijedor, Bosanski Novi, Bosanska Krupa, Sanski Most, Ključ i Kotor Varoš.

Ove studije sadrže materiju od oko 2.000 strana, u kojima je obuhvaćena hronologija događaja za ciljno područje, početne hipoteze, opisani i analizirani incidenti, prilozi ključnih dokumenata sa komentarima i zaključna razmatranja.

U okviru istraživanja slučaja Tuzlanska kapija, Centar je prikupljanjem relevantne dokumentacije i izjava svjedoka i učesnika događaja nastojao doprinijeti rasvjetljavanju ovog slučaja.

– Centar je angažovanjem eksperata balističke struke i eksperata za minsko-eksplozivna sredstva izradio ekspertize o prirodi i efektima eksplozije na pomenutoj lokaciji, te preduzeo aktivnosti u eksperimentalnim istraživanjima i opitovanjima koja se realizuju u relevantnim naučnim ustanovama i institucijama- objasnio je Kojić.

Predstavnik Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac iznio je niz primjedbi na rad Instituta za traženje nestalih BiH, kao i Međunarodne komisije za nestala lica.

– Međunarodna komisija za nestala lica ignoriše zahtjeve srpskih porodica, a doprinosi radu bašnjačke strane, koja ima bolje rezultate u traženju svojih nestalih- rekao je Grabovac.

Govoreći o radu Instituta, Grabovac je istakao da je mandat Instituta istekao i da radi nelegalno, te da je od dobijenih osam miliona KM za traženje nestalih, samo dva miliona KM izdvojeno za ekshumiranje masovnih i pojedinačnih grobnica.

– Kada je riječ o Tužilaštvu BiH, odnos prema srpkim žrtvama više je nego negativan- poručio je Grabovac.

U Narodnoj skupštini slijedi razmatranje Izvještaja o saradnji institucija Republike Srpske sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije sa sjedištem u Hagu za period 1. januara do 31. decembra 2014. godine.

(Agencije)