Vijesti 14.07.2020.

DO SADA ZABILJEŽENO 162 SLUČAJA KOD DJECE: Virusom korona u Srpskoj bilo zaraženo i novorođenče od 14 dana

ČITANJE: 4 minute

U Republici Srpskoj do sada je registrovano 162 slučaja infekcije virusom korona i to, 78 slučaja kod djece uzrasta do četiri godine i 84 kod djece od pet do petnaest godina, potrvdio je za banjaluka.net dr Vladimir Mirošljević.

Iako do sada nisu zabilježene ozbiljnije komplikacije, kada su u pitanju djeca oboljela od COVID-19, stručnjaci upozoravaju da zbog česte pojave asimptomatskih slučajeva, djeca predstavljaju svojevrsni rezervoar zaraze i potencijalne prenosioce, zbog čega je doza opreza neophodna.

Na Klinici za dječije bolesti u Banjaluci od pojave epidemije virusa korona, do sada preventivno je hospitalizovano samo troje djece i to novorođenčadi starosti od 14, 16 i 31 dan.

„Djeca se do sada veoma rijetko spominju kada govorimo o virusu korona iz razloga što imaju blagu kliničku sliku i u većini slučajeva nije potrebna hospitalizacija. Nekoliko je faktora koji utiču na to, a jedan od njih jeste taj da su djeca manje izložena socijalnom kontaktu nego odrasli, jer roditelji više paze na djecu nego na sebe. Drugi razlog je taj što najčešće obolijevaju djeca do godinu dana starosti, kada su ona još više zaštićena. Djeca imaju razvijen jedan dio imuniteta koji od majke dobiju nakon poroda i njihov respiratorni trakt ima mnogo manje receptora za virus COVID-19 nego odrasli“, rekao je dr Mirošljević.

Iako je još uvijek u fazi ispitivanje i nema studija koje bi to potvrdile, smatra se da bi jedan od faktora zbog kojih djeca, kod kojih se utvrdi prisustvo virusa korona u organizmu uglavnom imaju blažu kliničku sliku, mogao da bude i taj što ona već u prvoj godini života prebole određen broj respiratornih infekcija, koje su u tom uzrastu uvijek virusne, a koje u organizmu ostavljaju određena antitijela.

„Kod 90 odsto djece koja su inficirana virusom korona nije potrebna hospitalizacija i ona se vraćaju u kućne uslove, bez ikakve ili eventualno sa suportivnom terapijom vitaminom D, C ili preparatima cinka. Naravno da je potrebno pratiti takvu djecu, kako bi se spriječilo pogoršanje, a u slučaju da dođe do otežanog ili ubrzanog disanja i plavljenja usana oni svakako treba da se hospitalizuju“, dodaje dr Mirošljević.

Najčešći simptomi zbog kojih se djeca javljaju jesu povišena temperatura i to kod 60 odsto djece, kašalj u 65 odsto slučajeva, a kod starije djece javlja se i umor. Mogu da se jave i bolovi u trbuhu, mučnine, povraćanje i proliv, te opšti simptomi koji su karakteristični za infekciju gornjeg respiratornog trakta, začepljenje i curenje nosa i grlobolja.

Izvor infekcije zavisi od dobne skupine djece, a do sada najčešće su to bili domovi i porodični kontakti. Ne isključuje se mogućnost ni da se djeca koja idu u vrtić zaraze virusom i u toj ustanovi, ali kako ističe dr Mirošljević, u Banjaluci do sada nije bilo takvih slučajeva.

„Ono što je veoma važno jeste da se taj virus u najvećoj mjeri izlučuje stolicom, tako da je za djecu u vrtiću neophodno da se higijena ruku podigne na maksimalni nivo. Moguće je da se inficiraju i u vrtiću, ali djeca koja su dolazila kod nas do sada se nisu inficirala u vrtiću, tako da nije došlo ni do zatvaranja neke od tih ustanova. Najveći broj djece se inficira u kućnim uslovima“, ističe načelnik Klinike za dječije bolesti.

On dodaje da do sada nije bilo ni slučajeva transplacentarnog prenosa virusa sa majke na dijete, te da za sada još uvijek nema smjernica koje bi potvrdile mogućnost takve pojave.

„Ako se poštuju smjernice, majka koja je pozitivna na COVID-19 može da doji dijete uz sve prethodne mjere, kao što su higijena dojki, nošenje maski i higijena ruku. Teorija da su novorođenčadi odmah po rođenju bila zaražena možda i postoji, ali mi do sada nismo imali takvih slučajeva. Smjernice se mijenjaju iz dana u dan, ali tranplacentarni prenos još uvijek nije dokazan nigdje u svijetu. Većinom se ta novorođenčad inficiraju od majki koje nisu poštovale preporuke“, zaključuje dr Mirošljević.

On je iskoristio priliku da još jednom pozove sve građane da se pridržavaju mjera i preporuka nadležnih institucija, jer bi se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca zdravstveni sistem mogao doći u stanje da neće moći primiti veliki broj pacijenata

„Oni koji se ne pridržavaju mjera i ovo sve smatraju zavjerom i lažima, za njih imam posebnu poruku. Ako misle da je to tako neka dođu ja ću ih obući u odjelo i provesti da vide kako izgledaju ti pacijenti, onda će im vjerovatno sve biti jasno“, zaključuje dr Vladimir Mirošljević.

(Nevena Stanojević/ Banjaluka.net)