Vijesti 15.11.2016.

Dobavljač ogreva ostavlja OŠ Ivan Goran Kovačić u Lazarevu bez grijanja

ČITANJE: 2 minute

Učenici i osoblje Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” u Lazarevu mogle bi uskoro nastavu držati u hladnim učionicama ukoliko firma “Đuzel” iz Banovića ne isporuči 30 tona uglja za grijanje.

Direktor OŠ “Ivan Goran Kovačić” Milenko Savičić kaže da je sa pomenutom firmom ugovorena isporuka 60 tona uglja, ali je dopremljena samo polovina od 30 tona.

– Rok za isporuku druge polovine uglja bio je još u septembru. Zovem ih stalno i tražim dogovoreno, ali sve je uzalud. Strahujem da nas ne zavuku u zimu kada se može desiti da potrošimo ono što sada imamo od ogreva – rekao je Savičić.

Kaže da je školska komisija praktično bila primorana da na tenderu izabere dobavljača iz Banovića, jer je bio najpovoljniji, ali da je saradnja sa njim odranije problematična.

– Svake godine nam predstavlja problem nabavka uglja. Na tender se najviše javljaju privatni nakupci uglja iz Banovića i najčešće su najpovoljnije dvije firme “Harmeli” i “Đuzel”. Te firme pripreme takvu dokumentaciju da bi čovjek pomislio da su giganti, a kada sklopimo ugovor kukaju ili da nema uglja ili da ga ne mogu isporučiti, jer im nije isplaćena cjelokupna suma novca. Svake godine za nabavku uglja samo za našu školu bude izdvojeno 6.000 KM – rekao je Savičić.

Dodaje da dobavljači vrlo dobro znaju da Ministarstvo prosvjete i kulture RS plaća energente za grijanje sa rokom otplate od godinu, a ne škola.

– Čuo sam da firma “Đuzel” jednim kamionom isporučuje ugalj. Ponekad kažu i da ne mogu stići da nam isporuče ugalj jer imaju dosta klijenata, pa ne stižu na sve strane. Desilo se jednom da su psovali i mene i Ministarstvo što im kasni uplata rate za ugalj – kazao je Savičić.

Dodao je da bi kao najbolje rješenje za zagrijavanje škole bio prelazak na drugi energent.

– Ložimo ugalj pa se komšije iz okolnih kuća i zgrada bune zbog čađi i dima. To je najvidljivije ujutro kad se tek naloži. Oblak crnog dima spusti se u dvorište škole pa ide ka obližnjim zgradama – kazao je Savičić.

“Đuzel”

Iz firme “Đuzel” su rekli da nijedna škola sa kojom sarađuju neće ostati bez uglja, ali da se isporuka ne sprovodi odjednom.

– Nama bi trebalo 1.000 tona uglja kada bi svima isporučivali sve odjednom, a to je skupa investicija. Pratimo koliko koja škola ima uglja i isporučujemo po prioritetu – rekli su u preduzeću “Đuzel”.

(Glas)