Vijesti 14.05.2019.

Dobijen sertifikat “Bolnica-prijatelj beba”

ČITANJE: 2 minute

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Repulike Srpske dobila je danas sertifikat o akreditaciji u okviru projekta Unicefa “Akreditacija bolnica-prijetelj beba”, što predstavlja znak ispunjavanja standarda koji se odnose na podršku porodiljama da promovišu dojenje.

Direktor Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpske Siniša Stević rekao je da je Klinika za ginekologiu i akušerstzvo UKC-a Srpske uspješno ispunila sve zahtjeve standarda i zaslužno dobila sertifikat.

“Riječ je o projektu koji traje niz godina unazad i koji se, osim na promociju dojenja, odnosi na druge stvari, kao što je pristup osoblja pacijentima, te na boravak majke i djece u sobama, ali i uspostavljanje prvog kontakta majke i djeteta”, rekao je Stević novinarima u Banjaluci.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Srpske Vesna Ećim Zlojutro izrazila je zadovoljstvo dobijenim sertifikatom koji potvrđuje da je ova klinika spremna da prati sve što podrazumijeva savremeno akušerstvo.

“To nije smao promovisanje dojenja, nego i drugačiji pristupi kada je riječ o odnosu porodilje prema njenom novorođenčetu, ali i zdravstvenog radnika prema pacijentu”, rekla je Zlojutro.

Ona je zahvalila rukovodstvu UKC-a Srpske što je omogućilo da se nabave neophodne stvari i uvedu procedure, što je zahtijevalo angažman većeg broja ljudi.

Zlojutro je navela da je proces akreditacije trajao oko dvije godine, u okviru čega su održana mnogobrojna predavanja, edukacije, te uvođenje standarda prema preporukama svjetske zdravstvene organizacije.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je dobijeni sertifikat dokaz da ova zdravstvena ustanova prati evropske i svjetske standarde i da se trudi da bude na nivou svjetskih zdravstvenih centara.

“Insistiraćemo i da sve druge klinike prate svjetske tokove u svom radu, čime ćemo doprinijeti da zdravstvena usluga u Srpskoj bude na najvišem nivou”, rekao je Đajić.

(Srna)