Vijesti 23.03.2017.

Dobila četiri godine zatvora za poresku utaju

ČITANJE: 1 minuta

Sud BiH osudio je Nadu Vesić na četiri godine zatvora zbog poreske utaje u iznosu od 314.353 KM, te izrekao novčanu kaznu od 30.000 KM koju je dužna platiti u roku od šest mjeseci.

Vesićeva je proglašena krivom što je, kao ovlašteno lice u pravnom licu “Mir-trejd” Jablan, opština Laktaši, od januara do maja 2005. godine, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, prodala robu u vrijednosti od 1,8 miliona maraka za gotov novac, a pri tom nije obračunala, prijavila, niti platila 314.353 KM poreza.

U obrazloženju odluke, predsjedavajući Apelacionog vijeća Miloš Babić rekao je da su otklonjeni nedostaci i manjkavosti iz prvostepene presude, te je na nesumnjiv način utvrđeno da su u radnjama optužene sadržana sva bića krivičnog djela poreske utaje.

“Utvrđeno je da optužena nije obračunala, platila, ni prijavila porez, a da bi to prikrila sačinila je 93 lažna računa za robu. Sporno pitanje je da li je bilo stvarnog prometa robe između pravnih osoba `Zoki prom-eks` Laktaši i `Mir-trejd` Jablan, a Vijeće je utvrdilo da nije”, rekao je sudija Babić.

On se osvrnuo i na iskaz svjedoka koji je potvrdio da nije bilo stvarnog prometa, a koji je bio računovođa, te nalaz vještaka koji je ocijenio da su nepotpuno vođene knjige ulaznih i izlaznih faktura, prenosi Birn.

Sud BiH je u prvostepenom postupku donio odbijajuću presudu protiv Vesićeve, zbog čega je Tužilaštvo BiH izjavilo žalbu, te je došlo do obnove postupka.

Vesićeva nije prisustvovala izricanju presude, na koju postoji mogućnost žalbe trećestepenom vijeću.

(Srna)