DOBILI NOVO ZEMLJIŠTE Udvostručen prostor za banjalučke baštovane

Zemljište „Banjalučke gradske bašte“ u Rakovačkim barama, na kojem grupa entuzijasta proizvodi organsko povrće za vlastite potrebe, nedavno je prošireno sa dodatnih pet dunuma, čime je prostor za banjalučke baštovane udvostučen.

Predsjednica Udruženja građana “Gradske bašte”, koje realizuje ovaj jednistvenu projekat urbane poljoprivrede, Milka Tamamović, je rekla da su dodatni prostor dobili na istoj lokaciji u produžetku postojeće gradske bašte.

– Dobili smo dodatnu zemlju i površinski smo proširili gradske bašte te povećali broj korisnika. Dobili smo 15 do 20 novih baštovana, a radi se o ljudima koji su se ranije prijavili da su zainteresovani za učešće u projektu ako se obezbjedni dodatni prostor – kazala je Tamamović.

Dodala je da će do 15. decembra biti objavljen konkurs za popunu preostalih parcela za još desetak korisnika.

Navela je da sa dodatnih pet dunuma koji su nedavno dobili sada „Banjalučke gradske bašte“ prostiru na ukupno deset dunuma.

– Trenutno imamo 60 parcela koje dijele više od 100 korisnika. Nismo bili u mogućnosti da svim zainteresovanim dodjelimo po jednu parcelu, a željeli smo da uključimo što veći broj građana tako da pojedini dijele jedan prostor  -objasnila je Tamamović.

Istakla je da ih na proljeće čeka dosta posla kako bi bili u mogućnosti da upotrebljavaju taj novi porostor.

– Moramo sačekati da se „isele“ stari gradski kontejneri koji nam poklapaju dio zemljišta pa onda da pripremamo parcele za upotrebu. Pored toga na proljeće na očekuje dosta posla i na zemljištu koje trenutno koristimo. Jedan dio ranije dodijeljene parcele nismo mogli koristiti nakon poplava koje su se dogodile ovog proljeća koje su nam nanijele veliku štetu. Ako budemo u mogućnosti da obezbjedimo potrebna sredstva taj prostor moramo u potpunost drugačije urediti – precizirala je Tamamović.

Prema njenim riječima taj dio je potrebno nasuti dodatnom zemljom kako bi se podigao nivo parcele te iskopati odvodne kanale kako bi se i to zemljište koristilo za poljoprivrednu proizvodnju.

Ovo udruženje je lani od Grada dobilo 5.000 kvadrata zemljišta za potrebe projekta “Banjalučke gradske bašte”.

Banjaluka je prvi grad u regionu, a i šire, koji ima ovakav koncept baštovanstva, u kojem se pored dobijene parcele vrši i obuka građana za uzgoj hrane po principu bio uzgoja, dok drugi gradovi samo vrše iznajmljivanje zemlje.

Memorandum

Udruženja građana “Gradske bašte” nedavno je potpisao memorandum o saradnji sa Centrom za socijalni rad.

– Želimo ići u prvacu da za korisnike Centra organizujemo radionice o baštovanstvu ili da oni dođu kod nas u Rakovačke bare i rade na našim parcelama – kazala je Tamamović.

 

(Srpskainfo)

PROTEST ZBOG NAJAVLJENIH MJERA U BEOGRADU: Neredi ispred Skupštine Srbije

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mjera na suzbijanju virusa korona oteo se večeras poslije 22 sata kontroli. Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred skupštine, pale baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta. Ispred skupštine je haos, a kada je masa nagrnula na skupštinu, policija

Predstavnički dom izglasao izmjene Izbornog zakona za Mostar

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras u Sarajevu po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji će omogućiti provođenje lokalnih izbora u Mostaru. Riječ je o zakonu koji će, kada ga usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, građanima Mostara omogućiti da glasaju na lokalnim izborima nakon dva izborna ciklusa. Za

Đoković se vratio treninzima

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković trenirao je na terenu svog teniskog centra na Dorćolu. Srpski igrač se tako, poslije tačno dvije nedelje koliko je proveo u izolaciji, vratio na teren. Novak tenis nije igrao praktično od Adrija tura u Zadru, koji je prekinut poslije saznanja da jedan od učesnika, Bugarin Grigor Dimitrov, ima virus korona.

DODIK: Nebojša Šešlija dobra opcija za pobjedu u Istočnoj Ilidži

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da opština Istočna Ilidža zaslužuje da ima pravo vođstvo, da korespondira sa republičkim i gradskim organima vlasti i da pokuša učiniti sve da riješi važne infrastrukturne probleme kako bi obezbijedila što bolje uslove za sve stanovnike ove lokalne zajednice. Dodik je, pozdravljajući večeras potpisani koalicioni sporazum sedam političkih stranaka

PLAŽE U CRNOJ GORI PUSTE: Konobar u smjeni zaradio svega 1 evro (FOTO)

Sezona u Crnoj Gori nikada nije doživjela ovakav krah, usljed pandemije koronavirusa i zatvaranja granica. Društvenim mrežama kruže fotografije pustih plaža. Tako je, recimo, plaža u Bečićma potpuno prazna, a ne samo što na ležaljkama nema nikoga, već je sve potpuno pusto, prenosi Kurir. Gepostet von Podgoricki vremeplov am Dienstag, 7. Juli 2020 Ugostitelji se žale

DRVAR: Odblokiran magistralni put, građani poručili da će nastaviti proteste

Magistralni put Drvar – Bosansko Grahova, koji je danas nekoliko stotina Drvarčana blokiralo u znak protesta zbog otpada iz Italije koji je dovezen na područje opštine Drvar, večeras je odblokiran.  Okupljeni građani su poručili da će protesti biti nastavljeni sve dok otpad ne bude uklonjena sa područja ove opštine. Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla

JEDAN RADNIK ZARAŽEN Korona virus i u Parlamentu BiH

Korona virus ušao je u Parlamentarnu skupštinu BiH, a prema informacijama koje su Patriji potvrđene iz Službe za zajedničke poslove jedna osoba zaražena je virusom kovid-19. Navodno je riječ o zapolenom u Sektoru za finansije Parlamentarne skupštine BiH. U BiH je do danas registrovano 5.621 lice inficirano virusom korona, preminulo je 207 osoba, a oporavilo