Vijesti 10.11.2021.

“DOBILI SMO PUNU PODRŠKU”: Memić, Dragičević i Feraget sa predstavnicima OHR-a

ČITANJE: 2 minute

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića i advokat Ifet Feraget danas su u Sarajevu razgovarali sa predstavnicima OHR-a.

– Bio je to jedan radni sastanak, zadovoljni smo. Očekujemo i sastanak sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom. Ujedno ovo je i poziv glavnom tužiocu Tužilaštva u BiH Milanu Kajganiću da me primi. Možda i neće biti sljedećih protesta. Dobili smo punu podršku OHR-a. Vrijeme je da se ovo riješi, a ne da se tek otvara istraga – naveo je Muriz Memić.

Davor Dragičević izjavio je nakon sastanka u OHR-u da je Ured visokog predstavnika dobro upoznat sa slučajem ubistva Dženana i Davida, prenosi Avaz.

– Oni su bili konkretni i mi smo bili konkretni. Uskoro očekujem da Tužilaštvo poduzme sljedeće korake. Biće skup pravde, zadnji veličansteni i nadam se da će svi građani BiH zajedno doći do pravde – rekao je.

Advokat Ifet Feraget istakao je da je OHR dobro upoznat sa ova dva slučaja.

– Dok se neki bave mogućim ratovima, pa nam dolaze drugi da nam kažu da rata neće biti, ja sam otvoreno rekao OHR-u da oni koji o tome razgovaraju ne bi bili u toj poziciji da su riješeni slučajevi Memić i Dragičević. Pametnom dosta! Ono što je više puta naglašeno jeste da su oni fascinirani podrškom naroda ovim slučajevima. Bio je vrlo koristan sastanak – kazao je Feraget.

Očekuje se da ove istrage budu okončane, a ne tek otvorene, dodao je Feraget.

– Ovdje nije samo u pitanju pravo na život, ovdje je davno pređena granica nehumanog postupanja. Oni su sami prepušteni sebi, a da mi ne ulažemo toliko truda i energije, jasno vam je da bi Tužilaštvo davno odustalo od oba ova slučaja – istakao je Feraget.

(SB)