Region 22.10.2020.

DOBIO 225 OD 226 GLASOVA: Dačić izabran za predsjednika Skupštine Srbije

ČITANJE: 7 minuta

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića za predsednika republičkog parlamenta.

Za njegov izbor, od 226 poslanika u sali, glasalo je 225, a protiv je bio jedan poslanik, prenose agencije.

Dačić je, u prvom u obraćanju sa tog mesta, zahvalio svima koji su glasali, a onima koji nisu glasali i koji su bili protiv poručio je da je „ovo Narodna skupština svih poslanika“ i da jedino traži od svih da budu tolerantni i uvažavaju različita mišljenja.

On se posebno zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za koga kaže da nije morao da napravi takav predlog uvažavajući izborne rezultate.

On je istakao da je „za svakog državotvornog političara najveća čast da bude na čelu Parlamenta kao nosioca najviše zakonodavne vlasti“.

On je ukazao da Skupština „vlast crpe iz narodne volje i poverenja“, da je „njen zadatak da doprinesu stabilnosti“, dok „samo ujedinjena, Srbija može da odgovori na sve izazove“.

Za šest potpredsednika Skupštine izabrani su Vladimir Orlić iz SNS, Stefan Krkobabića iz PUPS-a, Radovan Tvrdišić iz SPAS-a, Marija Jevđić iz Jedinstvene Srbije, Muamer Zukorlić iz Stranka pravde i pomirenja i Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Izbor Dačića podržali su poslanici liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, SPS, Saveza vojvođanskih Mađara i Srpskog patriotskog saveza (SPAS).

U biografiji novog predsednika Skupštine je navedeno da je rođen u Prizrenu 1966. godine, a da je na Fakultetu političkih nauka diplomirao s prosečnom ocenom 10.

Dačić je bio poslanik od 1992. godine, prvo u Skupštini SR Jugoslavije, pa u Skupštini Srbije, a dans je na mesto predsednika Skupštine došao s mesta ministra za spoljne poslove.

U biografiji je navedeno da „poseduje višedecenijsko iskustvo i rezultate ostvarene u učešću i rukovođenju u različitim organima izvršne i zakonodavne vlasti“, dobitnik je priznanja „Najevropljanin“ i govori engleski i ruski jezik.

Polemika SDA i SPS

U današnjoj skupštinskoj raspravi o predlogu da Ivica Dačić bude novi predsednik Skupštine Srbije, došlo je do polemike poslanika liste „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ koji se protive tom predlogu, i Dačićevih socijalista koji smatraju da će pod njegovim vođstvom Skupština biti „simbol demokratičnosti“.

Poslanik izborne liste „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ Šaip Kamberi rekao je da poslanici te grupe neće podržati predlog da dosadšnji ministar spoljnih poslova danas bude izabran za predsednika Skupštine.

Rekao je da se „ne može gledati u budućnost, ako se neki narod ne suoči sa svojom prošlošću“, a Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, bio je „deo političke elite“ koja je „izazvala krvave ratove na tlu bivše Jugoslavije“.

Ranije, kao ministar unutrašnjih poslova, Dačić je, nastavio je Kamberi, pokrenuo inicijativu za „brisanje prebivališta građana čime se uticalo na smanjenje broja stanovnika u Bujanovcu, Preševu i Medveđi“.

„Takođe on (Dačić) poziva na to da se ne razotkriju eventualne masovne grobnice koje postoje u Srbiji i zbog toga neće dobiti naš glas“ rekao je Kamberi jer, „ako negiranje ratnih zločina i prikrivanje eventualnih masovnih grobnica nije dovoljan razlog, onda ovo društvo ima ogroman problem“.

Kamberi je rekao da „otpriznavanje Kosova“ koje neki poslanici ističu kao Dačičev uspeh, oni „mogu oceniti kako god hoće“, ali je citirao „jednog stranog diplomatu“ koji je rekao da je za Srbiju to „pucanj u sopstvene noge“.

Kandidat za predsednika Skupštine i lider SPS, odgovorio je da je, kao ministar unutrašnjih poslova, za „Kamberija bio nepoželjan da dođe u Bujanovac kada je ubijen policajac“.

„Mi nismo radili na smanjivanju broja Albanaca, već na borbi protiv lažnih prijava boravka jer je bilo i po 20 prijavljenih na jednoj adresi“ – odgovorio je Dačić na Kamberijevu tvrdnju o „brisanje prebivališta građana“.

“Treba da ostane šef diplomatije”

Protiv izbora Dačića izjasnio se i samostalni poslanik Vladan Glišić, ali zato što smatra da, „posle svih uspeha koje je postigao“ Dačića nije trebalo povlačiti s mesta šefa diplomatije.

„Sad kad Skupština liči na partijski kongres SNS-a, mogao je predsednik da bude i neko drugi, s manje iskustva i kontakata koji bi mogli da nam pomognu u borbi za Kosovo“, smatra Glišić.

Poslanik Srpske napredne stranke, Veroljub Arsić, istakao je da je Dačić „sigurno spreman da nastavi sve reforme koje je započeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, naročito jer je s njim učestvovao u vlasti od 2012. godine.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izjavio je danas da je SNS podržao kandidaturu Ivice Dačića za predsednika Skupštine Srbije imajući u vidu njegovo veliko političko iskustvo i dobre rezultate koje je postigao kao ministar spoljnih poslova.

Kandidaturu Dačića podržala je i poslanička grupa Socijaldemokratska partija Srbije, čiji je šef Branimir Jovanović rekao veruju da će Dačić u svom mandatu profesionalno i u skladu sa zakonom i Poslovnikom kvalitetno obavljati svoj posao.

„Ovu uverenost zasnivamo, pre svega, na tome što Dačić ima izuzetno političko iskustvo“, rekao je on.

Šef poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor je rekao da SVM podržava izbor Dačića i istakao da je to „odlično rešenje“ i da je dobro da na čelu Skupštine bude neko ko ima višedecenijsko političko iskustvo.

Šef poslaničke grupe Jedinstvena Srbija (JS) Dragan Marković rekao je da je koalicija SPS-JS počastvovana time što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio Dačića za predsednika Skupštine Srbije.

„Imajući u vidu da je Aleksandar Vučić veliki perfekcionista u pozitivnom smislu i posle toliko godina saradnje predložio Ivicu Dačića kao drugog čoveka u ovoj državi, to znači da je Ivica Dačić opravdao sve ono što se zove saradnja između Vučića i Dačića“, rekao je Marković.

Poslanica Partije ujedinjenih penzionera Srbije Mira Petrović rekla je da bi izborom Dačića za predsednika parlamenta trebalo da se osnaži Skupština Srbije, da se dovođenjem predsednika partije vrati težina i dostojanstvo koje Skupština treba da ima.

Ona je rekla da će pored svih znanja i veština koje Dačić ima, njegova tolerancija puno značiti svima u parlamentu.

Skupština Srbije zvanično je konstatovala ostavku Ivice Dačića na funkciju prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova.

Prema rečima predsedavajuće Smilje Tišme time je prestao Dačićev radni odnos u Vladi.

Vlada do 1. novembra

Odlazeća premijerka Srbije Ana Brnabić obavila je danas primopredaju dužnosti sa dosadašnjim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, koji će prelazi na funkciju predsednika parlamenta, saopšteno je iz Vlade.

Na današnjoj sednici, kojom predsedava najstarija poslanica Smilja Tišma, poslanici razmatraju preostale četiri tačke dnevnog reda, a to su izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine i izbor članova radnih tela.

U skupštinu je ranije stigao predlog da za predsednika Skupštine bude izabran lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić koji je svojim potpisom podržalo 215 narodnih poslanika, a obrazlagaće ga poslanik SPS Đorđe Milićević.

Na sledećoj sednici, Skupština treba da donese izmene zakona o Vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sednici mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić poslanicima izneti svoj ekspoze i predlog sastava svog kabineta.

Rok za izbor nove Vlade Srbije po zakonu ističe 90 dana posle potvrđivanja mandata narodnih poslanika, što je u ovom slučaju 1. novembar.

(SB/Banjaluka.net)