Dobit banjalučke “Elektrokrajine” porasla na 5,2 miliona KM

Elektrokrajina

“Elektrokrajina” Banjaluka u prvom polugodištu 2017. godine ostvarila je neto dobit od 5,2 miliona KM, što je povećanje za 71,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U Upravi najvećeg elektrodistributivnog preduzeća u RS navode da je povećanje profita rezultat snažnijeg rasta prihoda u odnosu na rast rashoda, ostvaren prije svega kroz povećanje nivoa naplate električne energije i smanjenje distributivnih gubitaka.

“Elektrokrajina” je u prvih šest mjeseci ostvarila ukupne prihode u iznosu od 118,75 miliona KM, što je za 5,6 odsto više u odnosu na isti period lani, dok su rashodi istovremeno povećani za 3,7 odsto, na 113,4 miliona KM.

Seka Kuzmanović, direktorica “Elektrokrajine”, navodi da je nivo naplate električne energije u obračunskom periodu porastao za tri procentna poena, na 108,9 odsto, uključujući naplatu potraživanja po osnovu sklopljenih reprograma i nagodbama putem medijacije.

“Posebno vodimo računa o ažurnoj naplati tekuće potrošnje kod kupaca s kojima je u prethodnom periodu zaključivano sudsko ili vansudsko poravnanje, jer smatramo nedopustivim da ti kupci ponovo ulaze u dug”, istakla je Kuzmanovićeva.

Naglašava da je preduzeće sprovođenjem planskih aktivnosti na rekonstrukciji distributivne mreže i mjerama na suzbijanju neovlaštene potrošnje nastavilo višegodišnji trend smanjenja distributivnih gubitaka, koji su u prvom polugodištu sniženi na 14,6 odsto.

“Elektrokrajina” je zaključno s krajem juna otkrila 198 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije s obračunatim iznosom potrošnje od 339.100 KM, a na osnovu čega je podneseno 88 krivičnih prijava.

U narednom periodu u ovom preduzeću očekuju i značajne pozitivne efekte od ugovorenog projekta modernizacije distributivne mreže koji će biti finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 15 miliona evra.

Trogodišnji projekat predviđa rekonstrukciju distributivne mreže i ugradnju digitalnih brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje za 30.000 kupaca na cijelom području “Elektrokrajine”.

“Korist od projekta se ogleda u dodatnom smanjenju distributivnih gubitaka i tekućih troškova poslovanja, dok će kupci dobiti daleko pouzdanije snabdijevanje električnom energijom”, ističu u ovom preduzeću.

(nezavisne.com)

114. VEČE Skup “Pravda za Davida” u centru Banjaluke

Okupljanje građana Banjaluke koji traže istinu o smrti 21p-godišnjeg sugrađanina Davida Dragičevića održano je 114. veče na Trgu Krajine. Kao i svih prethodnih večeri, na skupu se obratio otac Davida Dragičevića, Davor Dragičević “Konstruišete svoje laži. Da si iole bolji čovjek, da ne govorim predsjednik, bio bi bar na jednoj ozbiljnoj televiziji u Srbiji. Dragane

SUNČANO I TOPLO Sutra do 31 stepen celzijusov

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti sunčanije i postepeno toplije vrijeme, uz malu ili umjerenu oblačnost i najvišu temperaturu do 29, a na jugu do 31 stepen Celzijusov. Ujutru će biti pretežno vedro, ponegdje uz malu ili umjerenu oblačnost, a oko rijeka i po kotlinama moguća je kratkotrajna magla, saopšteno je

ODRŽIVA I NEODRŽIVA PREDUZEĆA Spisak loših firmi još pod velom tajne

Nadležne institucije u Srpskoj sačinile su preliminarnu listu održivih i neodrživih javnih preduzeća, ali taj spisak ostaje pod velom tajne dok ne dobije zeleno svjetlo Vlade RS. Formiranje liste održivih i neodrživih preduzeća jedna je od obaveza koju je Vlada preuzela prihvatanjem reformske agende kao jednog od ključnih dokumenata u procesu evropskih integracija. Prema posljednjim

PETICIJA Traže da se gradska nagrada za humanost zove po sestrama Gajić

Inicijativu sa potpisima više od 3.000 građana da nagrada grada Banjaluka za humanost nosi naziv po sestrama Gajić predata je u Gradsku upravu, rekla je Adriana Basara, pokretač ove inicijative. Istakla je da je veliki broj odbornika i pozicije i opozicije usmeno saglasan s ovom inicijativom. “S ovim prijedlogom se slaže i Zoran Talić, predsjednik

BESPLATNO Šansa za stažiranje u njemačkom parlamentu

Studenti iz BiH koji žele svoju biografiju da obogate učešćem na međunarodnim seminarima i studijskim programa imaju šansu da stažiraju pet mjeseci u njemačkom parlamentu potpuno besplatno. Bundestag, u saradnji sa tri berlinska univerziteta, dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 država, među kojima su zemlje Balkana, a program je organizovan s ciljem

SAOBRAĆAJNA NEZGODA Auto udarilo dijete

Trinaestogodišnje dijete povrijeđeno je na raskrsnici ulica Vidovdanska i Vuka Karadžića u Banjaluci, gdje ga je udarilo auto, potvrđeno je “Nezavisnim”. Nezgoda se, kako nam je rečeno iz PU Banjaluka, dogodila oko 14.55 časova. “Dijete, koje je bilo na biciklu, udarila je škoda, za čijim volanom je bio Banjalučanin Š.V.”, kazali su nam iz policije.