Dobit MKO u BiH sektora skoro 18 miliona KM

mko
Mikrokreditne organizacije (MKO) u BiH su u prva tri kvartala ove godine poslovale pozitivno i ostvarile dobit od gotovo 18 miliona maraka, pokazuju podaci entitetskih agencija za bankarstvo.

Prema tim podacima, u BiH je u ovoj godini poslovalo 19 mikrokreditnih organizacija, od čega pet mikrokreditnih društava (MKD) i 14 mikrokreditnih fondacija (MKF). Iz Agencije za bankarstvo RS kazali su da je u prva tri kvartala ove godine u mikrokreditnom sektoru RS poslovalo sedam MKO, tako da su dozvolu za rad imala četiri mikrokreditna društva i tri mikrokreditne fondacije.

– MKO u RS sa stanjem na dan 30. septembra ove godine ostvarile su neto pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 5,4 miliona maraka. Bilansni nivo MKO iznosi ukupno 204,4 miliona KM i veći je za 10 miliona KM, ili pet odsto u odnosu na stanje 31. decembra prošle godine – naveli su iz ove agencije i dodali da u strukturi aktive MKO novčana sredstva iznose 8,6 miliona KM ili četiri odsto sa stopom rasta od 26 odsto u odnosu na kraj prethodne godine. Ističu da ukupni kapital MKO iznosi 75,1 milion KM sa stopom rasta od osam odsto u odnosu na 2014. godinu. Kapital MKD iznosi 74,3 miliona KM ili 99 odsto ukupnog kapitala MKO i bilježi rast od 5,7 miliona KM ili rast po stopi od osam odsto (rast neraspoređene dobiti, zakonskih rezervi i osnivački kapital novog MKD), dok je kapital MKF na približno istom nivou kao i sa krajem prethodne godine i iznosi 0,8 miliona KM i čini jedan odsto ukupnog kapitala MKO sektora.

Iz Agencije za bankarstvo RS ističu i da krediti MKO iznose 157,2 miliona KM ili 77 odsto ukupne bilansne aktive sa stopom rasta od dva odsto u odnosu na kraj 2014. godine. Kada je u pitanju FBiH, iz tamošnje Agencije za bankarstvo kazali su da je u tri kvartala ove godine u FBiH dozvolu za rad Agencije imalo 12 MKO, od toga 11 MKF i jedno MKD. Naglasili su da je na nivou sektora u FBiH ostvaren pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 12,4 miliona maraka, što je za 27 miliona maraka više u odnosu na isti period prethodne godine i što pokazuje pozitivan pomak na nivou sektora, koji je u istom periodu prošle godine zabilježio gubitak.

– Bilansna suma MKO u FBiH u prva tri kvartala ove godine iznosila je 411,3 miliona KM, od čega se na MKF odnosio 395,1 milion KM, ili 96,1 odsto, a na MKD 16,2 miliona KM, ili 3,9 odsto – rekli su iz ove agencije i dodali da je bilansna suma na kraju trećeg kvartala 2015. godine bila manja za 41,1 milion KM, ili devet odsto u odnosu na stanje sa kraja prošle godine.

Prema njihovim riječima, ukupni bruto krediti MKO, kao najznačajnija stavka aktive, iznosili su 351,2 miliona KM i čine 85 odsto ukupne aktive MKO, te su manji za osam odsto u odnosu na kraj prethodne godine. Prosječne ponderisane efektivne kamatne stope na ukupne kredite u mikrokreditnom sektoru FBiH iznosile su 25,16 odsto i bilježe značajno smanjenje u odnosu na prethodne godine. Iz ove agencije ističu da je ukupni kapital MKO u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 192,1 milion maraka ili 47 odsto ukupne pasive MKO koji je veći za 31 milion KM ili 19 odsto u odnosu na kraj prethodne godine. Od tog iznosa kapital MKF iznosio je 189,4 miliona KM, ili 98,6 odsto, a kapital jednog MKD 2,7 miliona KM, ili 1,4 odsto.

Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS – SWOT, rekao je da je mikrokreditni sektor specifičnost BiH, jer u Srbiji tek treba da budu osnovane neke MKO, a u Hrvatskoj ih ima veoma malo. Kazao je da su MKO u BiH nastale kao posljedice napora međunarodne zajednice da se pomogne povratak, na način da se kroz njih plasiraju sredstva povratnicima, koji ta sredstva ne bi mogli dobiti preko banaka jer su nezaposleni.

– Rast plasiranja finansijskih sredstava licima s najnižim kreditnim bonitetom je značajan indikator privrednog oporavka. Kada budem vidio da MKO sektor tri godine posluje pozitivno, onda ću da tvrdim da je ova država izašla iz recesije i da onda imamo pozitivna privredna kretanja. Dok to ne vidim, sve to mogu biti promjenjivi trendovi – rekao je Đogo.

Brojke:

615,7 miliona KM iznosio bilansni nivo MKO sektora u BiH

267,2 miliona maraka ukupni kapital ovog sektora u BiH

(NN)

SAOBRAĆAJKA U BANJALUCI Sudar tri vozila u Boriku

U banjalučkom naselju Borik dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri vozila.  Nesreća se dogodila na raskrsnici ulica Bulevar vojvode Petra Bojovića i Bulevar vojvode Živojina Mišića, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta. (ATV)

INSPEKTORAT: Trgovci ne mogu naplaćivati reklamne plastične vrećice

Vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, ne mogu se naplaćivati, saopštili su iz Inspektorata RS, povodom informacije da je od 1. januara ove godine, većina trgovačkih objekata počela sa naplatom plastičnih vrećica. “Zakonom o zaštiti potrošača RS propisano je da se omot, kao što je kesica, vrećica,

Uhapšen još jedan ljekar na UKC-u

Policija je uhapsila još jednog ljekara u UKC RS, saznaje Srpskainfo.  Odlično obaviješten izvor iz Policijske uprave Banjaluka otkriva da je uhapšen ljekar Dejan Aćić. – Novo hapšenje uslijedilo je nakon današnjeg hapšenja načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS – objasnio je izvor iz banjalučke policije. Prema saznanjima Srpskainfo oba slučaja su

“Vučko” blokira Addiko banku zbog duga od milion KM

Firma „B&B Vučko“ pokrenula je izvršni postupak kako bi naplatila dug od milion maraka od Addiko banke na osnovu pravosnažne presude. Naime, presudom Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Addiko banka obavezana da „Vučku“ plati oko 1.050.000 KM. Advokat „Vučka“ Predrag

Konfucijev institut organizuje početni kurs Kineskog jezika

U toku je upis na početni kurs kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci.  – Početak kursa je 3. februara, a termini su ponedjeljkom i srijedom od 18 časova u prostorijama Konfucijevog instituta, na prvom spratu Fakulteta političkih nauka – saopštili su organizatori. Možete se prijaviti na mejl adresu: [email protected] Cijena je 250 KM,  a

SANDIĆ: Brutalna laž da je zatvoren put prema Motikama

Apsolutna je neistina da je nova saobraćajnica u Ulici Kralja Aleksandra na Petrićevcu zatvorena “nakon što su pojedeni volovi i prasići”, kako tvrdi PDP, izjavio je Slaviša Sandić, načelnik banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, nakon što je Gradski odbor PDP saopštio je da novi put, na pravcu prema Motikama, zatvoren dan poslije proslave otvaranja.