Dobit MKO u BiH sektora skoro 18 miliona KM

mko
Mikrokreditne organizacije (MKO) u BiH su u prva tri kvartala ove godine poslovale pozitivno i ostvarile dobit od gotovo 18 miliona maraka, pokazuju podaci entitetskih agencija za bankarstvo.

Prema tim podacima, u BiH je u ovoj godini poslovalo 19 mikrokreditnih organizacija, od čega pet mikrokreditnih društava (MKD) i 14 mikrokreditnih fondacija (MKF). Iz Agencije za bankarstvo RS kazali su da je u prva tri kvartala ove godine u mikrokreditnom sektoru RS poslovalo sedam MKO, tako da su dozvolu za rad imala četiri mikrokreditna društva i tri mikrokreditne fondacije.

– MKO u RS sa stanjem na dan 30. septembra ove godine ostvarile su neto pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 5,4 miliona maraka. Bilansni nivo MKO iznosi ukupno 204,4 miliona KM i veći je za 10 miliona KM, ili pet odsto u odnosu na stanje 31. decembra prošle godine – naveli su iz ove agencije i dodali da u strukturi aktive MKO novčana sredstva iznose 8,6 miliona KM ili četiri odsto sa stopom rasta od 26 odsto u odnosu na kraj prethodne godine. Ističu da ukupni kapital MKO iznosi 75,1 milion KM sa stopom rasta od osam odsto u odnosu na 2014. godinu. Kapital MKD iznosi 74,3 miliona KM ili 99 odsto ukupnog kapitala MKO i bilježi rast od 5,7 miliona KM ili rast po stopi od osam odsto (rast neraspoređene dobiti, zakonskih rezervi i osnivački kapital novog MKD), dok je kapital MKF na približno istom nivou kao i sa krajem prethodne godine i iznosi 0,8 miliona KM i čini jedan odsto ukupnog kapitala MKO sektora.

Iz Agencije za bankarstvo RS ističu i da krediti MKO iznose 157,2 miliona KM ili 77 odsto ukupne bilansne aktive sa stopom rasta od dva odsto u odnosu na kraj 2014. godine. Kada je u pitanju FBiH, iz tamošnje Agencije za bankarstvo kazali su da je u tri kvartala ove godine u FBiH dozvolu za rad Agencije imalo 12 MKO, od toga 11 MKF i jedno MKD. Naglasili su da je na nivou sektora u FBiH ostvaren pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 12,4 miliona maraka, što je za 27 miliona maraka više u odnosu na isti period prethodne godine i što pokazuje pozitivan pomak na nivou sektora, koji je u istom periodu prošle godine zabilježio gubitak.

– Bilansna suma MKO u FBiH u prva tri kvartala ove godine iznosila je 411,3 miliona KM, od čega se na MKF odnosio 395,1 milion KM, ili 96,1 odsto, a na MKD 16,2 miliona KM, ili 3,9 odsto – rekli su iz ove agencije i dodali da je bilansna suma na kraju trećeg kvartala 2015. godine bila manja za 41,1 milion KM, ili devet odsto u odnosu na stanje sa kraja prošle godine.

Prema njihovim riječima, ukupni bruto krediti MKO, kao najznačajnija stavka aktive, iznosili su 351,2 miliona KM i čine 85 odsto ukupne aktive MKO, te su manji za osam odsto u odnosu na kraj prethodne godine. Prosječne ponderisane efektivne kamatne stope na ukupne kredite u mikrokreditnom sektoru FBiH iznosile su 25,16 odsto i bilježe značajno smanjenje u odnosu na prethodne godine. Iz ove agencije ističu da je ukupni kapital MKO u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 192,1 milion maraka ili 47 odsto ukupne pasive MKO koji je veći za 31 milion KM ili 19 odsto u odnosu na kraj prethodne godine. Od tog iznosa kapital MKF iznosio je 189,4 miliona KM, ili 98,6 odsto, a kapital jednog MKD 2,7 miliona KM, ili 1,4 odsto.

Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS – SWOT, rekao je da je mikrokreditni sektor specifičnost BiH, jer u Srbiji tek treba da budu osnovane neke MKO, a u Hrvatskoj ih ima veoma malo. Kazao je da su MKO u BiH nastale kao posljedice napora međunarodne zajednice da se pomogne povratak, na način da se kroz njih plasiraju sredstva povratnicima, koji ta sredstva ne bi mogli dobiti preko banaka jer su nezaposleni.

– Rast plasiranja finansijskih sredstava licima s najnižim kreditnim bonitetom je značajan indikator privrednog oporavka. Kada budem vidio da MKO sektor tri godine posluje pozitivno, onda ću da tvrdim da je ova država izašla iz recesije i da onda imamo pozitivna privredna kretanja. Dok to ne vidim, sve to mogu biti promjenjivi trendovi – rekao je Đogo.

Brojke:

615,7 miliona KM iznosio bilansni nivo MKO sektora u BiH

267,2 miliona maraka ukupni kapital ovog sektora u BiH

(NN)

Utakmica u pomen bivšem golmanu Borca: Prijatelji čuvaju Bojana od zaborava

Generacija FK Borac 1983/84. okupila se na devetu godišnjicu od smrti njihovog saigrača i prijatelja Bojana Miloševića. Ova generacija momaka još jednom je odala pomen Miloševiću koji je preminuo nakon duge borbe sa opakom bolešću. Milošević je bio čuvar mreže Borca, Krajine i BSK-a. Jedan od njegovih bivših saigrača, Vule Trivunović prisjetio se svog prijatelja.

Metar drva u Banjaluci do 110 KM

Pripreme za sezonu grijanja uveliko su u toku, a kako se hladni dani približavaju, povećava se potražnja, ali i cijena energenata, pa kupci danima obilaze prodajna mjesta ili traže najbolje ponude u oglasima. Da cijena drva raste kaže i penzioner Dragutin Gajić, koji je metar ove godine platio 20 KM skuplje nego prethodne. – Kupujem

Osamnaest godina od tragedije na ekskurziji banjalučke škole

Danas se navršava osamnaest godina od velike tragedije u kojoj je život izgubilo četvoro učenika i nastavnica banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”. Tragedija se dogodila kada su se učenici, koji su bili na ekskurziji u Crnoj Gori, vraćali iz obilaska ostrva Sveti Stefan, ali se brodić “Škorpion 2” prevrnuo. Brod, koji je bio u vlasništvu

PREDAVANJE O HRANITELJSTVU Sva djeca zaslužuju odrasti u porodičnom okruženju

Centar za socijalni rad organizuje u četvrtak u 19 časova u prostorijama mjesne zajednice Starčevica predavanje sa ciljem promocije hraniteljstva kao oblika smještaja djece bez roditeljskog staranja i starih osoba bez porodičnog staranja. – Predavanje je namijenjeno građanima u cilju pružanja osnovnih informacija o hraniteljstvu. Centar za socijalni rad je opredjeljen za kvalitetno hraniteljstvo čemu

Motociklista povrijeđen u sudaru kod banjalučke Gimnazije

U saobraćajnoj nezgodi koja se kod banjalučke Gimnazije dogodila nešto prije 16 sati lakše povrijeđen je motociklista, saznaju “Nezavisne”. U Policijskoj upravi su nam potvrdili da je nezgoda prijavljena, ali trenutno nisu mogli da daju više informacija. “U nezgodi su učestvovali motocikl honda i putničko vozilo pežo. Lakše tjelesne povrede zadobilo je jedno lice”, rekli

TRIFUNOVIĆ HOSPITALIZOVAN: Trener Igokee imao moždani udar

Aleksandar Trifunović, trener KK Igokea, doživio je u nedjelju uveče moždani udar. Trifunović je hospitalizovan na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci i njegovo stanje je stabilno i doktori prate situaciju. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o blažem obliku moždanog udara, pošto je Trifunović u tom trenutku uspio da pozove Vuka Radivojevića dugogodišnjeg igrača

MINISTARSTVO: Smijenjeni direktori tri šumska gazdinstva i jednog rasadnika u RS

Vršioci dužnosti direktora šumskih gazdinsatva „Romanija“ Sokolac, Vlajko Sekulić, „Vrbanja“ Kotor Varoš Stana Kuzmić, „Oštrelj“ Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević, smenjeni su, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. U saopštenju se dodaje da će novi rukovodioci tri šumska gazdinstva i rasadnika u Doboju