Svijet 08.02.2023.

DOBITNIK PULICEROVE NAGRADE TVRDI: Bajden lično naredio miniranje “Sjevernog toka 2”

ČITANJE: 1 minuta

Američki istraživački novinar Simor Herš saopštio je danas da su eksplozivne naprave ispod ruskog gasovoda Sjeverni tok 2, u junu prošle godine, postavili ronioci američke mornarice, u okviru vojne vježbe “Baltops”.

Kako navodi Rojters, Herš je u članku objavljenom na svom sajtu naveo, pozivajući se na neimenovani izvor, da je odluku o miniranju Sjevernog toka 2 donio lično predsjednik SAD DŽozef Bajden.

Prema Heršu, Bajden je to učinio devet mjeseci nakon razgovora sa zvaničnicima administracije koji se bave nacionalnom bezbjednošću, DŽejkom Salivenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, podsekretarom za politička pitanja Viktorijom Nuland i drugima.

TASS navodi da je Bijela kuća kategorički odbacila navode iz Heršovog teksta.

– Ovo je potpuna laž i fikcija – rekla je portparolka Sjaveta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Adrijen Votson.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Sjedinjene države imaju pred sobom pitanja na koja treba da odgovore u vezi sa eksplozijama na podmorskim gasovodima Sjeverni tok.

Simor Herš je istraživački novinar koji je kroz karijeru pisao, pored ostalih, i za “Njujorker” i “Njujork tajms”, a 1970. dobio je Pulicerovu nagradu.

Kompanija Nord Strim AG, koja je izgradila Sjeverni tok 2, izvijestila je 27. septembra da su gasovodi Sjeverni tok 1 i 2 pretrpjeli nepopravljivu štetu.

Švedski seizmolozi su kasnije objavili da su 26. septembra zabilježene dvije eksplozije duž gasovoda Sjeverni tok, u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Švedske i Danske u Baltičkom moru, prenose agencije.

(SB)

Oznake: Džo Bajden