Vijesti 21.01.2016.

Doboj: Lokacija za spomenik borcima kamen razdora

ČITANJE: 1 minuta
doboj spomenik borcima
Lokacija na kojoj bi trebalo da bude sagrađen centralni spomenik poginulim borcima u Doboju i dalje je tema o kojoj organizacije proistekle iz prethodnog rata u ovom gradu nemaju saglasnost.

Od prvobitne ideje da ovaj spomenik bude sagrađen u Parku narodnih heroja, u strogom centru grada, odustala je većina njih. Iako je tadašnje rukovodstvo Gradske boračke organizacije Doboja 9. aprila prošle godine postavilo kamen temeljac za izgradnju spomenika u parku, aktuelno rukovodstvo je promijenilo mišljenje. Goran Suvajac, predsjednik Predsjedništva GBO, kaže da bi za njih idealno mjesto za spomenik bilo ispred nekadašnjeg Doma vojske.

On je podsjetio da se spomen-soba poginulim nalazi u porti hrama Rođenja presvete Bogorodice, te naveo da Gradska uprava nudi da u blizini tog hrama bude kupljeno zemljište i da na njemu budu sagrađeni i park i spomenik.

Sa tim se, međutim, ne slažu veterani RS, koji ne odustaju od prvobitne lokacije u Parku narodnih heroja.

-Mi smo imali saboraca i drugih vjeroispovijesti i malo je nezgodno da spomen-crkva bude mjesto gdje će i njihove porodice odavati poštu poginulima. Veterani ne žele da budu ‘bijele vrane’ u svemu tome, ali jednostavno ostajemo pri našem stavu da spomenik bude izgrađen na ovom mjestu, u parku- kazao je Sretko Bukejlović, predsjednik Gradskog odbora veterana RS, te dodao da o ovome treba biti održana šira javna rasprava, te da bi posljednju riječ trebalo da daju porodice oko 1.500 poginulih, čija imena će biti uklesana na spomenik.

Nadležno odjeljenje Gradske uprave nikada nije izdalo odobrenje za gradnju spomen-obilježja za koji je u Parku narodnih heroja postavljen kamen temeljac, a koji se i danas nalazi na spornoj lokaciji.

(NN)