Vijesti 24.12.2015.

Doboj: Medicinari na korak od štrajka

ČITANJE: 1 minuta
Doboj medicinari
Mi više nećemo tolerisati kašnjenje plata, bilo je prijedloga da organizujemo štrajk upozorenja, ali smo dali još jednu šansu dijalogu i naši dalji potezi zavise od Uprave, Fonda zdravstvenog osiguranja RS i resornog ministarstva, poručili su zaposleni u dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka”.

-S obzirom na to da se bliži kraj godine, odmah početkom iduće u radnim danima mi ćemo tražiti sastanak s poslovodstvom i resornim ministarstvom da vidimo kako dalje. Ukoliko ne bude dobre volje, čvrstog obećanja, mi ćemo primijeniti sve oblike sindikalne borbe i ovaj skup je pokazao da nismo neozbiljni- izjavio je Milorad Bandić, predsjednik Sindikata bolnice, na radničkom skupu organizovanom u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

On je naveo da su radnici bolnice 15. decembra dobili oktobarsku platu, i to na silne intervencije i pozivanje Uprave, Fonda zdravstvenog osiguranja RS i resornog ministarstva da se ista isplati u skladu sa zakonom.

Osim plata, naveo je Bandić, kasni i izmirivanje poreza i doprinosa, pa ove godine ni polovina doprinosa nije izmirena, niti se redovno isplaćuju ostale naknade jer je nedavno isplaćen prevoz za deseti mjesec 2014. godine.

U Sindikatu tvrde da je za normalno funkcionisanje bolnice potrebno oko dva miliona KM, ali da Fond zdravstvenog osiguranja RS doznačava 1,3 miliona KM, dok bolnica svojim uslugama zaradi još 300.000 KM.

Bolnica od Fonda dobija onoliko sredstva koliko je predviđeno ugovorom koji je potpisan, izjavila je Sanja Vulić, portparol ove ustanove, te dodala da je to sasvim dovoljno za funkcionisanje, samo je pitanje kada te tranše pristižu, i istakla da će menadžment kao i do sada isplaćivati plate kada dobije sredstva od Fonda.

(NN)