Vijesti 14.05.2016.

Doboj: Ništa od spomenika za stradale u poplavama

ČITANJE: 2 minute
spomenik
Umjesto na spomeniku, čija je izgradnja nedavno započela, imena jedanaest stradalih u poplavama 2014. godine “osvanula” su u petak na spomen-ploči koja je podignuta ispred bivšeg Doma vojske.

Drugu godišnjicu katastrofalnih poplava, Gradska uprava Doboja obilježila je podjelom zahvalnica pojedincima, zaslužnim za spasavanje Doboja, prikazivanjem dokumentarnog filma o dešavanjima iz maja 2014. godine, a predstavnici lokalne vlasti na kraju su položili vijenac na spomen-ploču stradalim.

Zašto je lokalna vlast odustala od gradnje spomenika, čiji temelji su postavljeni prije dvadesetak dana, nismo uspjeli saznati, jer se prvi čovjek grada Obren Petrović nije obratio svim medijima.

On u svom obraćanju u sali nekadašnjeg Doma vojske nije pomenuo ni spomenik, ni spomen-ploču ni žrtve poplava, a prisutnima je poručio da “ukoliko bi se ponovila poplava kao ona prije dvije godine, ne bi je mogli zaustaviti”, jer nije riješeno pitanje trajne zaštite grada kroz projekat vrijedan više od 20 miliona KM, a zbog “koncesija za izgradnju malih hidroelektrana koje je Vlada RS izdala norveškim investitorima”.

“Devet je godina kako su Norvežani dobili koncesije, niti su nam šta uplatili, niti šta rade, a svi koji su dobili koncesije dužni su da odmah rade. Da su odmah počeli da rade, mi ne bismo imali ovo što smo imali prije dvije godine, ali smo ćutali, trpjeli i čekali”, kaže Petrović i dodaje da je Doboj prije dvije godine “doživio katastrofu mnogo goru od one u ratu”, te naglašava da “ništa nije uređeno na donošenju zakona o vanrednim situacijama”.

Obilježavanje godišnjice poplava iz Službe za informisanje nije najavljeno medijima, koji su iz kuloara saznali da će biti održano u sali Doma vojske te da su imena stradalih ispisana na spomen-ploči.

Izgradnja spomenika žrtvama poplava svojevremeno je izazvala burne reakcije Dobojlija na društvenim mrežama, dok su jedni smatrali da je prije spomenika žrtvama poplava trebalo sagraditi spomenik borcima stradalim u proteklom ratu, drugi su mišljenja da je prije podizanja spomenika trebalo utvrditi ko je odgovoran za poplave.

(Nezavisne)