Magazin 16.05.2016.

Doboj: Obnovljena Narodna biblioteka

ČITANJE: 1 minuta
biblioteka-doboj-212-ATV

Nije stvar u tome koliko knjiga košta, stvar je u tome koliko tebe „Nije stvar u tome koliko knjiga košta, stvar je u tome koliko tebe košta da je ne pročitaš“

Knjige iz fundusa dobojske biblioteke ljubitelji pisane riječi od danas će moći da čitaju u novom zdanju. Poplavom uništen objekat saniran je uz dogradnju novih prostorija. Zavičajna zbirka i rijetka knjiga, za koje ranije bilo prostora, prvi put će na police.

„Imamo dječije odjeljenje koje je sad prošireno i veliko koje će da zadovolji sve struktutre od najmanjeg do većeg izrasta zatim imamo francusku čitaonicu, galeriju za održavanje književnih večeri“, rekla je  Slavica Gostimirović, direktorica Narodne biblioteke Doboj.

UNESCO je proveo projekat obnove. Uz domove kulture u Šamcu i Maglaju inicirali su obnovu dobojske biblioteke.

„Na prijedlog UNESCO francuska Vlada je prohvatila da finansira tri objekta u BiH uključujući i Narodnu biblioteku u Doboju”, rekao je Siniša Šešum, šef kancelarije UNESCO Sarajevo.

Francuska vlada donirala je 630 000 maraka. Saradnja je time kažu tek počela, jer nakon obnove objekta žele i da ga ožive.

„ Već 2. juna u Doboju ćemo organizovati jedan seminar o obnovi naslijeđa i to sa jednim turističkim aspektom. Jedan slavni francuski fotograf će doći ovdje i otvoriti svoju izložbu“,  kazao je Kler Bodoni, ambasador Francuske u BiH.

Francuzi nisu jedini donatori, a u obnovu je uz radove, namještaj i knjigeuloženo više od milion maraka. Više nego duplo su povećali prostor, a na putu su da dostignu i brojku od 90 000 naslova, koliiko su imali prije poplave.

(Atv)