Pokrenuta istraga o padu aviona na Ozrenu

ozren-pad aviona
Ministarstvo transporta i komunikacija BiH formiraće narednih dana komisiju koja će sprovesti detaljnu istragu i utvrditi sve činjenice i okolnosti u vezi sa padom aviona na Ozrenu, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Ministar komunikacija i transporta BiH Slavko Matanović je, po prijemu obavještenja da se u rejonu planine Ozren dogodila ova nesreća, formirao četvoročlanu komisiju za sprovođenje početne istrage koja je juče izašla na teren i izvršila inicijalne istražne radnje, koje se nastavljaju i danas.

Matanović je izrazio saučešće zbog nesreće u kojoj je učestvovao avion “cesna”, registrovan u Srbiji, i u kojoj je smrtno stradao državljanin Srbije izvršavajući zadatke na teritoriji BiH, kao i porodici nastradalog, uz iskreno žaljenje zbog tragičnog događaja i nadi da će se povrijeđeni u ovoj nesreći brzo i uspješno oporaviti.

On je izrazio posebnu zahvalnost blagovremenoj i profesionalnoj reakciji Službe za spašavanje i potragu, kao i pripadnicima Centra javne bezbjednosti Doboj, koji su u izuzetno teškim uslovima, odnosno na slabo prohodnom terenu planine Ozren, uspjeli locirati mjesto nesreće i zbrinuti povrijeđene.

U padu aviona na koti Ostravica na području Ozrena poginuo je pilot Nikola Aćimović iz Beograda, lakše je povrijeđen Stefan Stevanović (19) iz Mladenovca, a teže Jaroslav Hortman (34) iz Stare Pazove.

U međuvremenu, dežurni tužilac Okružnog tužilaštva u Doboju je radi utvrđivanja uzroka smrti naredio obdukciju tijela stradalog pilota.

Tužilaštvo će u ovom slučaju provesti istragu zajedno sa stručnjacima za avio-saobraćaj radi utvrđivanja svih okolnosti i uzroka koji su doveli do pada aviona na planini Ozren.

(Agencije)

“DUBINSKO SNIMANJE”: INA zainteresovana za kupovinu akcija u Krajinapetrolu

Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u Krajinapetrolu i već je dala dozvolu da hrvatska Industrija nafte – INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća. Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA da započne “dubinsko snimanje” društva Krajinapetrol te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih… INA

Od 1. januara elektronska građevinska dozvola

Grad Banja Luka će, od 1. januara iduće godine, započeti pilot projekat elektronske građevinske dozvole, u okviru razvoja koncepta „pametnog grada“, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić. Tokom predavanja na stručnom simpozijumu „Energetska efikasnost – ENEF“, Radojičić je precizirao da se ova novina uvodi na osnovu koncepta „pametnog grada“, jednog od četiri cilja iz desetogodišnje

PRED ZGRADOM NPRS: Otkrivena bista Nikole Koljevića, ranijeg potpredsjednika Srpske

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske. Bistu su zajednički otkrili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje otkrivanje biste

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Festival nauke 28. i 29. novembra na četiri lokacije u Banjaluci

Deveti festival nauke biće održan u Banjaluci 28. i 29. novembra u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj, održavaće se na četiri lokacije. U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe,