Politika 15.11.2019.

Dobre osnove za unapređenje u oblasti upravljanja dugom u Republici Srpskoj

Ministarka finansija Zora Vidović razgovarala je danas u Banjaluci sa šefom Tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Peterom Lindnerom, o unapređenju u oblasti strategije upravljanja dugom Republike Srpske.  Razgovorima je prisustvovao i rezidentni šef MMF-a u BiH, Endru Džuel.

Predstavnici MMF-a su prezentovali ministarki finansija ocjene i preporuke misije za unapređenje upravljanja dugom u Republici Srpskoj. Tom prilikom je konstatovano da je proces upravljanja dugom u Republici Srpskoj dobro postavljen i da na odgovarajući način ispunjava svoju funkciju, te da predstavlja dobru osnovu za dalje unapređenje ove oblasti.

Ključne preporuke predstavnika MMF-a u ovoj oblasti odnose se na unapređenje zakonskog okvira za upravljanje dugom kako bi se uspostavile još efikasnije procedure i ova oblast dodatno uskladila sa najboljim globalnim praksama, te unapređenje resora koji vrši funkciju upravljanja dugom u Ministarstvu finansija kroz uvođenje sistema za upravljanje dugom i unapređenje organizacione strukture istog. Takođe, preporučeno je da se dodatno radi na razvoju domaćeg finansijskog tržišta kako bi se razvilo sekundarno tržište i maksimalno
iskoristili kapaciteti istog.

Ministarka finansija se zahvalila predstavnicima MMF-a na angažmanu u vezi sa tehničkom podrškom, te izrazila očekivanje da će se saradnja u realizaciji zacrtanih reformskih mjera u oblasti upravljanja dugom i dalje nastaviti, kao i drugim aktivnostima i reformskim mjerama koje je Vlada Republike Srpske definisala svojim planskim i strateškim dokumentima.

Oznake: Zora Vidović