“DOBRO SMO, POMAŽU NAM DOBRI LJUDI” Majka i kćerka, koje su juče istjerane na ulicu, ne odustaju od borbe

Sanja Popović i njena majka Vukosava, koje su juče, u dramatičnoj deložaciji, bukvalno istjerane na ulicu, odnosno silom iznesene iz svog doma u banjalučkom naselju Starčevica, za Srpskainfo svjedoče gdje su danas, kako žive i o čemu razmišljaju.

– Dobro smo, jer na pomažu dobri ljudi, koji shvataju da smo žrtve sile i nepravde – kaže Sanja, koju smo zatekli kako sa majkom šeta po naselju, nedaleko od svog izgubljenog doma.

– Otišla sam tamo i nahranila svoje mačke, koje su se skupile iza kuće, a potom smo otišle u šetnju – kaže Sanja i dodaje da ne odustaju od borbe i da će svim zakonskim sredstvima tražiti da im se vrati oteti dom, u kojem su živjele skoro 50 godina, prvo na osnovu stanarskog prava, a potom kao vlasnice.

Sanja kaže da su se ona i majka privremeno smjestile kod prijatelja, te da su ih, među prvima, posjetili narodni poslanik Draško Stanivuković i advokatica Smiljana Babić Moravac, koja će pro bono, dakle besplatno, zastupati ovu porodicu, koja je, tvrdi, izgubila kuću nepravedno i na nezakonit način.

– Borba za deložiranu porodicu Popović tek sada kreće i svi možemo da se uključimo. Privremeni smještaj smo našli, a sad tražimo stan, koji bi porodica koristila duži vremenski period, tako da ako imate neke prijedloge javite, a troškove stanovanja ću preuzeti na sebe – poručio je Stanivuković na svom Fejsbuk profilu.

Dodao je da je u toku i potraga za psolom za Sanju, koja je završila Pravni fakultet.

– Svaka podrška je i više neko potrebna, a solidarnost u ovom trenutku je naša dužnost – poručio je Stanivuković.

On je dodao da, kako se izrazio “okupator kuće” ne pristaje na to da mu vrate 7.000 KM koje je “uložio” u kuću vrijednu 200.000 KM i koju hoće da prisvoji.

Inače, prema ranijim saznanjima, majka i kćerka su u ratu oružjem istjerane iz svog stana, odnosno “Marlesove kućice” na Starčevici. Janko Trivić, danas penzionisani major Vojske RS, se u tu kuću uselio, a potom bez znanja i dozvole porodice Popović, u nju uložio izvjesnu sumu, za koju ih je kasnije teretio. Tužio je Vukosavu Popović, koja se nakon rata vratila u svoj dom i otkupila ga, kao nasljednica stanarskog prava, iza svog pokojnog supruga, partizanskog prvoborca.

Kako je Vukosava osporavala dug i nije ga isplatila, sve je završeno sa, po mnogima spornom licitacijom, na kojoj je kuća prodata, radi namirenja duga koji je prvobitno iznosio 7.000 KM.

(Srpskainfo)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a