Vijesti 02.05.2016.

Dobrovoljačka ulica: Za ubistvo 42 vojnika JNA niko nije odgovarao

ČITANJE: 2 minute
dobrovoljacka
Na mjestu obilježavanja stradanja vojnika JNA u nekadašnoj dobrovoljačkoj ulici već danas je bilo pojačano prisustvo policije. Danima traju pripreme za dolazak porodica nastradilih vojnika.

Sutra bi trebalo da dođu i preživjeli iz kolone koja je trebalo da se izađe iz Sarajevea, ali je prekršen dogovor o mirnom povlačenju . Napadom na  pripadnike JNA 2 . i 3 . maja 1992 godine ubijena su 42 vojnika, dok je 71 ranjen.

Svake godine porodice stradalih vojnika JNA se okupljaju u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na tom mjestu se prisjećaju svojih namilijih. Iz Republike Srpske već nekoliko godina insistiraju na izgradnji spomen obilježja u ovom  dijelu Sarajeva, ali iz Kantona Sarajevo nikada nije bilo razumjevanja za ove zahtjeve.

Sramota je da stadalim vojnicima nikada nije podignuto  spomen obilježje u Sarajevu, poručuju iz Republike Srpske. Ministar rada i boračko invalidske zaštite kaže da se neće još dugo čekati. U slučaju da ne bude dozvole za postavljanje obilježja, Republika Srpska bi to mogla riješiti na drugačiji način.

“Mi smo razmišljali da spomen obilježje postavimo na dijelu Republike Srpske, i da to bude za sve stradale sarajevske Srbe”, izjavio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS.

Dan prije obilježavanja stradanja u Dobrovoljačkoj i Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih i ubijenih sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je da odgovorni za zločin budu kažnjeni. Brojna svjedočenja i dokazi bili su u posjedu pravosudnih institucija BiH i Srbije. Zbog sumnji da je učestvovao u napadu, na osnovu zahtjeva Srbije, privođen je i Ejup Ganić, ali je i ratni član Predsjedništva BiH izbjegao odgovornost. U Odboru za obilježavanje značajnih datuma nadaju se da će jednog dana odgovarati svi oni koji su počinili zločin nad Srbima  ne samo u Dobrovoljačkoj već u cijeloj sarajevskoj regiji. A svim srpskim sarajevskim žrtvama treba odati poštu na jednom mjestu.

Obilježavanje godišnjice napada na kolonu JNA će početi služenjem parastosa u spomen crkvi, a potom će kolona krenuti ka nekadašnjoj Doborvoljačkoj ulici gdje će i ove godine biti služen parastos za stradale. I sutra se očekuje okupljanje bivših pripadnika Zelenih beretki kojima je sutra dan odbrane Sarajeva.

(ATV)