Politika 19.10.2020.

Dodatna sredstva Vlade Medicinskom fakultetu u Foči za opremanje novih prostorija

ČITANJE: 4 minute

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović najavila je danas u Foči da će Vlada Srpske preuzeti obavezu opremanja novog bloka Medicinskog fakulteta, koji je u izgradnji, te istakla da ova visokoškolska ustanova ima sve veći broj studenata, među kojima je ove godine i prva generacija stranih studenata koji će studirati medicinu na engleskom jeziku.

Vlada Srpske ranije je obezbijedila 600.000 KM za energetsku efikasnost zgrade Medicinskog fakulteta.

Nadogradnju trećeg sprata sa 250.000 KM finansiraju Fakultet i opština Foča, a za opremanje je potrebno obezbijediti oko 500.000 KM.

“Impresionirana sam svim što je ovdje urađeno i što se radi, pogotovo jer se jedan dio radi vlastitim sredstvima, što je neuobičajeno za fakultete, kao i činjenicom da ovaj fakultet ima sve veći broj studenata u vremenu kada, uglavnom, naši fakulteti imaju nešto manji broj studenata”, napomenula je Vidovićeva.

Ona je istakla da je veliki prestiž i ponos za Republiku Srpsku što će na Medicinskom fakultetu studirati i strani studenti na engleskom jeziku.

“Vlada će sigurno prepoznati sve ove dobre rezultate i obezbijediće sredstva za opremanje sprata koji se sada gradi, a eventualno i za sve drugo što bude potrebno”, rekla je Vidovićeva.

Ona je ocijenila da Medicinski fakultet bilježi bolje rezultate od mnogih fakulteta u većim gradovima.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić navodi da su novi kapaciteti potrebni jer se povećava broj studenata.

“Uz pomoć Ministarstva za prostorno uređenje, završavamo energetsku efikasnost zgrade, a ono što nam nedostaje je sređivanje i opremanje prostora koji ćemo sagraditi. Od Vidovićeve smo dobili obećanje da će Vlada pomoći završetak ovog projekta, tako da se nadamo da ćemo do kraja naredne godine, odnosno do početka sljedeće školske godine imati opremljene nove prostore, kako za strane studente, tako i za domaće”, rekao je Bokonjić.

Vidovićeva je obišla i mjesto radova na modernizaciji i opremanju Univerzitetske bolnice, za šta je Vlada Srpske obezbijedila 16,3 miliona KM.

Direktor ove ustanove Radmil Marić kaže da je planirano da radovi budu završeni do kraja 2021. godine.

“Dogovorili smo sa ministarkom finansija da se nađu sredstva za sve što bude trebalo u budućnosti za dodatne radove da Univerzitetska bolnica zaokruži cijeli ciklus adaptacije i opremanja i da krajem 2021. bude savremena bolnička ustanova, kao nastavna baza Medicinskog fakulteta koja će u potpunosti da zadovolji sve standarde”, rekao je Marić.

Nakon posjete Bogoslovskom fakultetu i sastanka sa upravom ove visokoškolske ustanove, Vidovićeva je izjavila da studenti imaju zavidne uslove za rad.

“Gotovi svi profesorski kadrovi su iz Srpske, samo mali broj profesora dolazi sa strane, što govori da je Fakultet kvalitetan i da osposobljava vlastite kadrove. Vlada Srpske je raspoložena da pomogne svim fakultetima, grant Bogoslovskog fakulteta je nizak, tako da ćemo se potruditi da im popravimo status”, rekla je Vidovićeva.

Dekan Bogoslovskog fakulteta Vladislav Topalović istakao je da je ovaj fakultet identitetska institucija srpskog naroda u BiH, te da su sa Vidovićevom razgovarali o unapređenju nastave, kao i o epidemiološkim mjerama.

Vidovićeva se u Foči sastala i sa načelnikom opštine Radisavom Mašićem.

Ona je pohvalila opštinsko rukovodstvo, ističući da njihov budžet može služiti za primjer mnogim opštinama.

“U strukturi budžeta, 40 odsto su investicije. Možda je to i jedina opština u Srpskoj koja ima toliki procenat učešća kapitalnih investicija u budžetu. Opština je zadužena samo devet odsto, što daje vjetar u leđa narednom mandatu da ima prostora da nastavi domaćinsko poslovanje”, rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da se još jednom uvjerila da Foča treba da dobije status grada.

“I ovi fakulteti i Bolnica su nešto što obezbjeđuje Foči status grada i to je nešto što u narednom periodu moramo završiti u što kraćem roku”, naglasila je Vidovićeva.

Mašić je rekao da u Foči od republičkih institucija očekuju investicije u drvnu industriju, te u razvoj putnih komunikacija, prije svega magistralnih i regionalnih puteva.

“Očekujemo i velike investicije u hidroenergetici, što bi pomoglo zapošljavanju, a time i lokalnom budžetu”, naveo je Mašić.

On je napomenuo da je opština Foča za saniranje posljedica epidemije virusa korona od Vlade Srpske ove godine dobila 650.000 KM, te dodatnih 500.000 KM za rekonstrukciju saobraćajnice između dva gradska groblja, koja povezuje naselja Lazarevo i Barakovac.

(Srna)