Sport 13.05.2020.

DODIJALE IM “IGRICE”: Rukometni savez Srpske traži vanrednu skupštinu RS BiH

ČITANJE: 3 minute

Rukometni savez Republike Srpske traži održavanje vanredne izborne skupštine Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine sa samo jednom tačkom dnevnog reda a to je izbor Upravnog odbora, kako bi se odblokirao rad ove asocijacije. Naime, već nekoliko mjeseci u Federaciji traje spor oko predstavljanja jer promjena čelnika i statuta nije objavljena u Ministarstvu pravde.

U Rukometnom savezu Republike Srpske više ne žele da čekaju na „igrice“ pojedinih čelnika i traže da se jasno odredi ko može da predstavlja drugi entitetski savez, te kao primer malverzacija navode objavljivanje dva biltena.

U prvom biltenu u kojem je objavljen prekid liga Federacije su Bosna Sarajevo, Krivaja i ŽRK Hrasnica proglašeni za šampione i time su obezbijedili Premijer ligu a zatim je izdat novi bilten u kojem te rečenice nema. Predsjednik RS FBiH Dario Pušić je to obrazložio odlukom da RS BIH nije donio konačnu odluku o sastavu Premijer lige.

– Vidimo da predsjednik krši propise i još uz to proziva Upravni odbor RS BiH. O njihovom radu dovoljno je napomenuti da je u decembru prošle godine dio ovlaštenja prebačen na Marinka Umičevića kad je trebalo poslati reprezentaciju na Evropsko prvenstvo. On ne poznaje pravne norme, pa je tako pojedine žalbe odmah uvažavao a druge nije jer mu nisu bile po volji. Posebna priča je nastavak rada RS BiH i stavovi oko nastavka takmičenja. Republika Srpska insistira na propisima i poštovanju ranije donijetih odluka i zbog toga tražimo Vanrednu izbornu skupštinu – istakao je predsjednik Rukometnog saveza Srpske Marinko Umičević u pismu savezima.

Skupština Rukometnog saveza Federacije BiH je podnijela zahtjev za promjenu osoba koje predstavljaju savez, ali zbog žalbe kantona Rukometnog saveza Hercegovačko –neretvanskog kantona to nije obavljeno, pa „novoizabrani“ Asim Šahman, Dario Pušić i Halil Škaljić i dalje nisu verifikovani a oni se predstavljaju da jesu.

– Rukometnom savezu Republike Srpske ne pada na pamet da se bavi unutrašnjim stvarima u Federaciji BIH, ali moramo razjasniti situaciju zbog uticaja na Rukometni savez BiH. U više navrata smo tražili da se izjasnite oko gorućih pitanja ali na njih nismo dobili odgovore. Očito je da ne znate šta radite i da ste se zanijeli u svojim igricama. Osnovna primedba na članove iz Republike Srpske je da javno iznose svoje statove. U čemu je problem? Da li trebamo kao generalni sekretar RS FBIH obmanjivati javnost i klubove, kantone o navodnom legalnom radu. Naslušali smo se praznih priča a rejting BIH je najgori od kada postoji zajednička liga i ispred nas su Luksemburg, Belgija, Austrija, Holandija i tzv. Kosovo – dodao je Umičević.

Iskra pravi problem

Osnovni problem je činjenica da bi Premijer ligu BiH trebalo da napusti Iskra iz Bugojna koju podržava Asim Šahman. Naime, ovaj klub je među ekipama koje bi u slučaju prekida trebalo da idu u niži rang. Međutim oni se bore na sve načine da to izbjegnu. Prvo su tražili da se liga nastavi, zatim su u Federaciji lobirali za proširenje lige a posljednja ideja je da se ogranizuje baraž mimo odluka saveza BiH.

(Srpskainfo)