Vijesti 22.09.2015.

Dodijeljena novinarska nagrada Srđan Aleksić: Najbolji Centar za istraživačko novinarstvo Sarajevo

ČITANJE: 1 minuta
srdjan aleksic
U Doboju su na Međunarodni dan mira proglašeni  najbolji novinari u okviru novinarske nagrade „Srđan Aleksić“.

Ove godine, odlukom četvoročlanog žirija, prva nagrada za profesionalno izvještavanje dodijeljena je Centru za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva. Druga nagrada je pripala novinaru dnevnog lista Press iz Banjaluke Milovanu Matiću, a treća novinarki Radija Slobodna Evropa Maji Nikolić.

Pored prestižnog novinarskog priznanja, koje će dobitnicima svakako biti podstrek u daljem radu, novinari su dodatno nagrađeni i od kompanije m:tel.

– Nadamo se da će pametni Alcatel telefoni koje smo obezbijedili za prva tri mjesta na ovom konkursu pomoći novinarima u ispunjavanju njihove humane misije i društveno odgovornom novinarstvu- poručuju iz ove kompanije.

Ovu nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta „Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost“

Novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljuje se već petu godinu za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva.

Ove godine na konkurs za dodjelu nagrada stiglo je ukupuno 17 prijedloga nevladinih organizacija koje su nominovale novinare/ke i emisije za koje su ocijenili da promiču profesionalno izvještavanje i doprinose afirmaciji društveno odgovornog novinarstva u BiH. Do sada je novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ dobilo 19 novinara/ki ili medija iz BiH.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”  osmislile su nevladine orgnaizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS, a nagrada je 2013. godine prešla u vlasništvo Mreže za izgradnju mira BiH.