Magazin 17.09.2016.

Dodijeljene nagrade najboljim izdavačima: Ćopićeva izabrana djela poduhvat godine

ČITANJE: 5 minuta

Izdavački poduhvat godine i nagrada “Moštanica” 21. Međunarodnog sajma knjige Banjaluka 2016, pripali su Zavodu za udžbenike Beograd, za Jubilarno izdanje izabranih djela Branka Ćopića, a povodom stogodišnjice od rođenja našeg velikana pisana riječi.

Odlučio je ovo stručni žiri Sajma koji organizuje “Glas Srpske”, u sastavu: Igor Simanović, predsjednik, te članovi Mijana Kuburić-Macura i Neda Simić-Žerajić.

– Riječ je o izuzetno ozbiljnom izdavačkom projektu, gdje je priređivač, prof. dr Ranko Popović, u petotomnom izboru pokušao i, smatramo, u dobroj mjeri i uspio da napravi i ponudi čitaocima presjek onoga po čemu se Ćopić zauvijek svrstao u velikane srpske književnosti – kazao je Simanović.

Od ranog, predratnog Ćopića, kaže Simanović, čije pripovijetke predstavljaju poseban kvalitet u kompletnom njegovom opusu, preko “Bašte sljezove boje”, zatim pripovjednih ciklusa o stricu Nidži i Nikoletini Bursaću, te romana “Ne tuguj bronzana stražo” i “Osma ofanziva”, izbor se završava romanima za djecu i omladinu, te zaokružuje izborom poezije.

– Posebno bismo naglasili da je u treći tom uvršten piščev “Tefter” koji nije do sada bio objavljivan, a koji prikazuje mnoge junake na samom izvoru, u piščevom sjećanju, prije nego Što su književno uobličeni – istakao je dio iz obrazloženja stručnog žirija, Simanović.

Sajamsku nagradu “Stuplje”, za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti dobio je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo za knjigu Danijela Dojčinovića “Ot nedostataka razuma mojego”.

– Knjiga objedinjuje niz tekstova koji se bave teorijom i istorijom stare srpske književnosti, a koji su nastajali proteklih nekoliko godina. Sam naslov preuzet je iz “Žitija svetog Simeona” kralja Stefana Prvovenčanog, kojim se ilustruje srednjovjekovni odnos prema pisanoj riječi – objasnio je predsjedavajući stručnog žirija.

Priznanjem “Gomionica” za najbolju knjigu za djecu ovjenčala se izdavačka kuća “Pčelica” iz Čačka za knjigu “Priče iz šume”.

– Kroz niz zanimljivih priča, autor knjige Nikoleta Novak uvodi nas u šaroliki šumski svijet u kome se stanovnici suočavaju sa svojim malim i velikim problemima. Tu djeca prvenstveno treba da prepoznaju životne situacije u kojima se ljudi često nalaze i moraju da se sa njima suoče – rekao je Simanović.

Izdavačka kuća “Laguna” iz Beograda, u svoj rad upisala je još jednu “Glasovu” nagradu. U Beograd se vraćaju sa priznanjem “Liplje”, koju su dobili za roman književnika Vladimira Kecmanovića “Osama”.

– Kada neki pisac uspostavi literarni dijalog sa “Prokletom avlijom”, izlaže se opasnosti da kao nastavljač Andrićeve tradicije bude ulovljen u zamku epigonstva. Međutim, u liku nesrećnog Baje i njegove bezumne poistovjećenosti sa Osamom bin Ladenom, Kecmanović stvara jednu novu i podjednako književno uvjerljivu priču o Ćamilu i Džem sultanu, čiji je okvir dobro poznat savremenom čitaocu – opisao je žiri u saopštenju nagrade.

Druženje sa knjigom i piscima sa “Glasovom” Sajmu knjige traje sve do ponedjeljka do 18 časova. Do tada, posjetioci imaju priliku da prošetaju među štandovima i pogledu šta nude izdavači iz zemlje i regiona.

Posjetioci, a naročito školarci, su se najviše zadržavali na štandu Zavoda za udžbenike za nastavna sredstva Istočno Sarajevo, gdje su iskoristili priliku da kupe udžbenike koji im nedostaju, ali i da po povoljnim cijenama pazare i neke od obaveznih knjiga lektire koje moraju pročitati u toku školske godine.

Na štandu Zavoda, u petak su se, uz knjigu, družili i direktor ove kuće Rade Ristović i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je obišao i druge štandove birajući knjige koje je kupio za svoju privatnu biblioteku.

Druženje sa Habjanovićevom

Kao i svake godine na štandu izdavačke kuće “Globosino” književnica Ljiljana Habjanović-Đurović potpisivaće svoje knjige i družiti se sa čitaocima.

Poznato je da njeno prisustvu uvijek privuče mnogo pažnje, a kako je i sama najavila, književnica se raduje ponovnom susretu sa čitaocima u Banjaluci.

Promocije

I posljednji dan Međunarodnih književnih susreta na Sajmu knjige u Banjaluci je protekao u znaku promocije inostranih i domaćih pisaca i njihovih djela. Tako su posjetioci sajma uživali u predstavljanju Renate Zolter iz Njemačke, Stevana Tontića iz Srbije, te Gorana Šaule i Tanje Stupar-Trifunović iz Republike Srpske.

Završeni Prvi međunarodni susreti književnika Banjaluka 2016.

Mogu da kažem ad sam više nego zadovoljan susretima koje smo prvi put ove godine organizovali. Svi autori koji su došli, ugledni pisci iz svijeta, izrazili su veliko oduševljenje Banjalukom i Sajmom knjiga, shvatajući da se ovo sve skupa nalazi u jednom finom razvoju, a izrazili su želju da nam se vrate i iduće godine.

Rekao je ovo v.d. direktora Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević.

Naglasio je da su izdavači iz Bugarske i Rumunije izrazili želju da svoje knjige ponude ovdašnjim čitaocima.

– Pripreme za iduću godinu već počinjemo, a želja nam je da Susrete omasovimo, odnosno da u Banjaluku i Srpsku dođu ugledni pisci, izdavači i prevodioci iz mnogo više svjetskih zemalja. Nadam se da će naše napore prepoznati nadležni ljudi, kako u resornom ministarstvu, tako i u gradu Banjaluci, kako bismo zajedničkim naporima, kako Književne susrete, tako i “Glasov” Sajam doveli na jedan dosta veći kulturni nivo, kakav ove manifestacije i zaslužuju – kazao je Bjelošević.

Svi programi i promocije koje su organizovali bili su izuzetno posjećeni, a Bjelošević ističe da ga je najviše oduševilo gostovanje pisaca u banjalučkoj Gimnaziji, gdje su mladi, budući intelektualci pokazali veliko interesovanje za svjetske tokove u književnosti.

(Glas Srpske)