Politika 09.05.2020.

DODIK: 21. vijek treba da bude vijek srpskog ujedinjenja

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da 21. vijek treba da bude vijek ujedinjenja srpskog naroda koji je u prošlosti u kontinuitetu bio izložen raznim stradanjima.

Na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci, Dodik je rekao da je Srbima svojstveno obilježavanje slobode, za koju su ginuli mnogi srpski preci i savremenici.

On je naglasio da je Republika Srpska zalog slobode srpskog naroda, koju zvaničnici Srpske uporno brane.

Srpski narod, istakao je Dodik, želi da nema nijednog razloga, povoda ili ideje koja bi mogla biti nametnuta da bi se odrekli srpskog, antifašističkog, stradalničkog i identiteta slobodarskog naroda koji ima svoju državu u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, Dan pobjede nad fašizmom je veliki dan za čovječanstvo i civilizaciju koja se u Drugom svjetskom ratu izborila da sačuva osnovne vrijednosti humanizma, jednakosti i slobode, za koju je srpski narod dao nemjerljivu žrtvu.

On je rekao da su ove vrijednosti sačuvane zahvaljujući sovjetskom narodu, kao i narodima Jugoslavije, prije svega srpskom, bez čijih žrtava danas ne bi bilo moguće slaviti slobodu Evrope.

“Činjenica je da su ustanak protiv fašista na prostoru bivše Jugoslavije digli Srbi, na svim mjestima gdje su živjeli, od Hrvatske, Bosne, Srbije… Oni koji su razbili Jugoslaviju danas pokušavaju da pribave sebi antifašistička obilježja, a u suštini su razbili jednu od osnovnih vrijednosti fašističke borbe, a to je bila Jugoslavija”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je srpski narod masovno stradao u 20. vijeku, od Prvog i Drugog svjetskog rata preko ratova tokom raspada bivše Jugoslavije.

“Srpski narod je počišćen sa mnogih mjesta, u Drugom svjetskom ratu je nad srpskim narodom izvršen genocid. Ustaški logori od Jasenovca, Paga, Jadovnog do stradanja Srba u Kragujevcu, na sajmištu i mnogim drugim mjestima, govore da su Srbi bili meta tog rata i da je trebalo da budu eliminisani”, naglasio je Dodik.

On je dodao da ništa bolja nije bila ni politika komunističke Jugoslavije prema Srbima.

“Iz 1944. godine imate jedno Titovo naređenje koji je tražio da se, kada se uđe u Srbiju, pobiju svi domaćini i da se pokuša obračunati sa velikosrpskom idejom, što govori o tome da su Srbi bili u kontinuitetu izloženi raznim stradanjima”, zaključio je Dodik.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik