Politika 30.04.2016.

Dodik: Ako opozicija skupi 40 hiljada ljudi, podnosim ostavku

ČITANJE: 4 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će podnijeti ostavku i da se više neće baviti politikom ako opozicija na protestima okupi 40.000 ljudi, kako najavljuje.

“Evo im ponuda, pa neka se potrude da ih skupe”, rekao je Dodik.

Dodik za “Euro Blic” kaže da vlast neće organizovati kontraprotest, već miting za Republiku Srpsku, ističući da je uvjeren da je podrška politici koju vodi danas najveća u Srpskoj.

“Taj miting nije protest, već miting podrške stabilnosti Republike Srpske. To je nešto sasvim drugo od onoga što oni hoće. Sve što rade, rade na štetu Republike Srpske”, rekao je Dodik, ističući da vlast nema namjeru da izazove bilo kakve sukobe.

On je napomenuo da je to miting za Republiku Srpsku i da lično preduzima odgovornost za ljude koji dođu na miting koji on organizuje.

Dodik je optužio Savez za promjene da “svoju izdaju u Sarajevu” želi sakriti ovim protestima, i to tako što će je prikazati kao neku borbu za socijalna prava, dodajući da je ubijeđen da politika Saveza za promjene nema podršku naroda.

On je naveo da sve ankete govore da se SDS “survao” na 11 odsto podrške, te da je to partija koja je u parlament ušla sa 24 poslanika, a sada ima 18.

“SDS nije izdajnička partija, ali ovo što sada ima od rukovodstva potpuno je izdajnički. To je nešto što prepoznaju njihovi ljudi, inače ne bi izlazili iz kluba poslanika. U narednih mjesec dana će otići još troje”, rekao je Dodik, ne želeći da iznosi njihova imena.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD, kaže da će “počistiti” Savez za promjene na lokalnim izborima i da će održati impresivan miting podrške Republici Srpskoj.

“Znam da sam dosadio svojim protivnicima i da me ne mogu živog gledati, ali vjerujte da ja nisam sebi dosadio”, poručio je Dodik.

Kada je riječ o referendumu o Danu Republike Srpske, Dodik kaže da će predložiti da referendum bude održan na dan lokalnih izbora.

“Pokušaću još jednom da sazovem sastanak. Razgovarao sam sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem koji ima racionalan pristup da je taj referendum potreban”, naveo je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o odnosima unutar vladajuće koalicije, on je rekao da je lider DNS-a Marko Pavić bio u pravu kada je tražio ubrzavanje dogovora o kandidatima za opštine.

“Mislim da taj dogovor imamo. Ankete govore o dominantnoj većini koju imaju ove tri partije koje će podržati neke druge političke strukture i nevladine organizacije”, naveo je Dodik, podsjećajući da je u Bijeljini pružena podrška Zlatku Maksimoviću za kojeg smatraju da može da odnese pobjedu.

On je naveo da je ostala jedino “bolna priča” o “Elektrodistribuciji” Pale i apelovao da bude izabran direktor iz DNS-a.

Odgovarajući na pitanje da li Republici Srpskoj prijeti kolaps, Dodik je rekao da je to laž koja traje i koja se mogla čuti i prije pet godina kada se govorilo da neće biti penzija i plata.

“Budžet je stabilan, plate i penzije nisu ugrožene, niti će biti”, poručio je predsjednik Srpske.

Govoreći o mogućnosti rekonstrukcije Vlade Republike Srpske, Dodik je rekao da do toga neće doći. “Vlada radi u teškim okolnostima i ograničena je izdajničkom politikom u Sarajevu jer njene inicijative teško prolaze. Važne ekonomske i fiskalne mjere su na nivou BiH, koje koče predstavnici Saveza za promjene”, kaže Dodik.

Dodik tvrdi da se ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nikada nije založio da Republika Srpska ima povoljniji položaj, navodeći da je “sramno da se čovjek koji je bio predsjednik Republike i koji je iz toga izvukao određene benefite tako odnosi prema Republici Srpskoj”.

Komentarišući rezultate izbora u Srbiji, Dodik je rekao da se očekivala velika pobjeda /lidera SNS-a/ Aleksandra Vučića.

“Mogu svi da govore šta hoće, ali on je dobio podršku za svoju politiku, i to cijenim i podržavam jer je na najbolji mogući način verifikovano ono što je prethodnih godina radio. Zato je dobio potpuno povjerenje naroda da nastavi politiku koju vodi, a Vučićeva politika se doživljava kao narodna”, kaže Dodik.

(Agencije)