Politika 26.02.2021.

Dodik: Ako se Bošnjaci i Hrvati dogovore – ima uslova i za druge elemente

ČITANJE: 2 minute

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke govorio je o aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini, izborima u Srebrenici, Doboju, ali i Izbornom zakonu.

Za situaciju u BiH je rekao da je složena i neformiranje Vlade FBiH govori o ambijentu koji dolazi iz ovog bh. entiteta, prenosi N1.

“Što se tiče reforme Izbornog zakona, formirali smo ekipu stručnjaka, a stav ćemo artikulisati o pojedinostima. Čekamo sudbinu razgovora o članovima Predsjedništva, naš stav ostaje isti. Republika Srpska ostaje pri neposrednom izboru. RS će birati svog člana Predsjedništva, ne možemo prihvatiti pojedine prijedloge da bude biran u Parlamentu. Nismo uključeni u to na koji će se način birati u FBiH, tamo je rečeno da FBiH bira Bošnjaka i Hrvata. Od tog rješenja zavise druge intervencije”, poručio je Dodik iz Banjaluke.

Kazao je Dodik i to da Izvršni komitet SNSD-a očekuje da se otvori odgovornost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine otvori odgovornost za minuli izborni proces.

“Trebaju da budu smijenjeni, da se pruži šansa da se izabere novi CIK, od tih izbora će zavisiti sudbina BiH”, rekao je Dodik.

“Ako se Bošnjaci i Hrvati dogovore – stvaraju se uslovi da razgovaramo o drugim elementima Izbornog zakona. Mora se prestati sa političkim spekulacijama”, poručio je Dodik.

Dodik je pak kazao da SNSD nije za “digitalni proces izbora”.

“Pokazao se spekulativnim u SAD, taj metod izbora je doveo do problema”, rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je naglasio da će na narednoj sjednici razgovarati o bezbjedonosnoj situaciji, koju žele dići na viši nivo. Rekao je da MUP RS nije upućen samo da brine o javnom redu i miru – nego i organizovanom kriminalu, te da se RS kao entitet bori protiv toga.

(E.M)

Oznake: Milorad Dodik