Politika 22.06.2021.

DODIK: Apsolutno podržavam integritet Kine, Bisera Turković iznijela stav SDA

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da u potpunosti podržava teritorijalni integritet i cjelovitost NR Kine, kao i sve akcije koje ona preduzima na očuvanju svog suvereniteta.

Dodik je naglasio da se Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara nije moglo pridružiti zajedničkoj izjavi pojedinih zemalja u vezi sa stanjem ljudskih prava u Kine s obzirom da nije dobilo stav Predsjedništva BiH, naglasivši da takav potez MIP-a nije u skladu sa Ustavom i zakonima.

– Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost u vezi sa pridruživanjem BiH izjavi o navodnom kršenju ljudskih prava u Kini. Unilateralni potezi Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, koji nisu ništa drugo do miješanje u unutrašnja pitanja Kine, nedopustivi su, neprihvatljivi i za posljedicu imaju ozbiljno narušavanje dobrih i prijateljskih odnosa sa NR Kinom – poručio je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH je naveo da je podrška dezintegraciji Kine dok se štiti integritet BiH ilustracija neozbiljnosti i licemjernog ponašanja bošnjačkih ministara među kojima prednjači Bisera Turković, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

– U narednim danima lično ću informisati kineskog predsjednika Si Đinpinga da stavovi Bisere Turković i ambasadora BiH u Ženevi ne odražavaju stav Predsjedništva niti BiH. Stav sa kojim je Turkovićeva izašla na međunarodnoj političkoj pozornici je njen i stav SDA koja se predstavlja kao zaštitnik muslimana. Srbi iz Republike Srpske su opredijeljeni za jačanje prijateljskih odnosa sa kineskim narodom – poručio je Dodik.

(Srna/SB)

Oznake: Milorad Dodik