Politika 17.06.2024.

Dodik: Bećirović na najbolji način ruši BiH

ČITANJE: 6 minuta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Denis Bećirović iznošenjem stavova koji nisu usaglašeni u Predsjedništvu BiH na najbolji način ruši BiH.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da u Predsjedništvu BiH ne postoji usaglašen stav o tome da je Republika Srpska remetilački faktor i zajedno sa Rusijom podriva Dejtonski sporazum, kao što je to Bećirović tvrdio na samitu o Ukrajini u Švajcarskoj.

“To nije BiH. Muslimani na taj način najbolje ruše BiH”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da Bećirović može da iznosi samo stavove koji su usaglašeni na nivou Predsjedništva BiH.

“Bećirović pokušava da zloupotrijebi činjenicu da je predsjedavajući (Predsjedništva BiH), što u suštini ništa ne znači”, rekao je Dodik i podsjetio da je predsjedavajući tehnički zadužen samo da organizuje sastanke i protokolarne aktivnosti Predsjedništva.

Dodik je ukazao da je svaki put kada se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tražio podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i teritorijalnom integritetu BiH.

On je naveo da Bećirović sada pokušava da ide kod zapadnjaka od kojih traži da preduzmu mjere protiv Reopublike Srpske čim se pomene Rusija.

“Na ovaj način oni najviše ruše BiH, jer su privatizovali spoljnu politiku BiH”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da se spoljna politika BiH vodi u Predsjedništvu BiH i da stavovi koji izlaze u ime BiH mogu da budi samo usaglašeni stavovi tri člana Predsjedništva BiH.

“Ako to nije, onda su to samo privatni stavovi članova Predsjedništva BiH ili su stavovi političkih grupacija kojima oni pripadaju”, pojasnio je Dodik.

On je rekao da Bećirović sve zasniva na lažima i da, ako se posmatraju izjave ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza, poglavara Islamske zajednice Husena Kavazovića, ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića, onda se vidi da je ta horizontala isključivo usmjerena protiv Republike Srpske.

“Oni koriste svaku mogućnost da pričaju o ukidanju Republike Srpske”, rekao je Dodik i dodao da je na dnevnom redu samita u Švajcarskoj bila Ukrajina, a ne BiH.

Dodik je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske krajnje mjesto odluke za spoljna pitanja BiH.

“Kada srpski član Predsjedništva BiH uloži veto na neku odluku, onda to ide u Narodnu skupštinu Srpske, koja to potvrdi ili odbije. Ako podrži srpskog člana Predsjedništva BiH, ta odluka više ne važi. To govori o tome da BiH nije dovršena zemlja i da je nikava zemlja”, rekao je Dodik i dodao će Srpska predložiti Federaciji BiH  sporazum o mirnom razdruživanju.

On je rekao da američki ambasador u BiH Majkl Marfi ponovo laže i da je nanio ogromnu štetu u BiH.

“Marfi kaže da Republika Srpska ne može da se odvoji, jer to nije predviđeno Dejtonskim sporazumom. Nije predviđeno ni da ne može. Gdje piše da ne može”, upitao je Dodik.

On je istakao da to mogu samo da urade Republika Srpska i FBiH.

“FBiH to neće jer ih ohrabruje Marfi i neki drugi, ali da se istorijski zna da smo im nudili da se razdružimo. Inače će doći u poziciju da jednog dana odemo, pa neće dobiti ni razdruživanje”, zaključio je Dodik.

OHR JE REMETILAČKI FAKTOR U BiH I TREBA GA UKINUTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da vlasti Srpske godinama ukazuju na to da je OHR remetilački faktor koji pravi brojne probleme i intervencije koje negativno utiču na opstanak BiH, te da ga treba ukinuti.

Dodik je rekao da je Kristijan Šmit nelegalno izabran kada je riječ o relevantnim organima UN, dok je OHR narastao na više stotina službenika, što je značajan aparat koji je sebe morao da hrani, izmišlja poslove, nameće rješenja, kao i probleme da bi mogao da opstane.

On je istakao da Srpska ne priznaje Šmita, niti sprovodi njegove odluke.

“Njegove intervencije u Izborni zakon bacile su BiH decenije unazad, iako u demokratskom svijetu o tome dogovor i konsenzus treba da postignu subjekti u izbornom procesu, a ne neko sa strane koji kao Šmit nešto propisuje”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da se došlo u situaciju da su izbori raspisani po Šmitovom nametnutom izbornom zakonu jer to hoće muslimani u Sarajevu.

Dodik je ukazao da stranci kontrolišu CIK BiH kako bi konfiguracija vlasti na lokalnom nivou, a kasnije i na republičkom, zavisila od njihove volje, a ne od biračkog statusa političkih subjekata.

“To je direktno miješanje u izborni proces i to nećemo dopustiti jer radimo u skladu sa voljom naroda, a s ciljem da sačuvamo Srpsku i povećamo njenu autonomiju i da u određenom trenutku, koji će se ukazati, proglasimo njenu nezavisnost. To je naš program, kao što je njihov da po svaku cijenu drže demontiranu Srpsku, što je za nas neprijateljski čin”, rekao je Dodik.

On je istakao da su vladajuće partije u Srpskoj, uprkos svemu, prihvatile da učestvuju i na takvim izborima jer su se strani i drugi faktori dogovorili sa dijelom opozicije da ne prihvate težnje vlasti Republike Srpske u smislu da se izbori održe u skladu sa Izbornim zakonom Srpske.

“CIK vrši izbore za članove Predsjedništva i poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te utvrđuje politike za izbore na ostalim nivoima vlasti i ništa više. Republička izborna komisija treba da sprovede lokalne izbore, ali oni su to uzurpirali protivzakonito, ali to ne smeta strancima da izmišljaju i nameću rješenja koja udaljavaju BiH od sebe same. BiH je danas fluidna, neželjena i postoji tek kao neka manifestacija”, rekao je Dodik.

On je dodao da u BiH mnogo štošta na tom planu ne funkcioniše, te da su na tom planu kolovođe Šmit, bošnjačke političke elite i faktori u Ustavnom sudu BiH koji teže centralizaciji BiH na štetu Srba kojima se BiH kao takva ne može nametnuti.

“BiH koja je predviđena Dejtonom je davno srušena i oskrnavljena, a ne multietnička kako se tvrdi sa raznih strana”, rekao je Dodik.

On je ukazao da su Srbi na ovim prostorima povezani sa Srbijom, te da pamte negativna djela prema njima koja su u proteklim ratovima činili pripadnici muslimana.

“Možete da radite šta hoćete, naši glavni gradovi su Beograd i Banjaluka. Nikada Sarajevo”, rekao je Dodik

(Srna)