Politika 09.01.2016.

Dodik: Besmisleno saopštenje američke Ambasade

ČITANJE: 2 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se američki ambasador u BiH Morin Kormak neprincipijelno ponaša i naglasio da odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske nikada neće biti sprovedena.

-Mogu samo poručiti da su besmislena saopštenja američke Ambasade kada slavimo naš dan. Mi poštujemo njihove praznike, mogli bi i oni naše- istakao je Dodik.

On je rekao da ga ne zanima odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske i da nikada neće biti sprovedena.

-Neka to zna i ambasador (SAD Morin Kormak) i svi oni koji su je naveli da nas baš danas povrijedi time što je napisala da mi kršimo Dejton, da je dolazak (premijera Srbije Aleksandra) Vučića ovdje kršenje Dejtona- naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni su zlonamjerni i protiv Republike Srpske, a američki ambasador neprincipijelno se ponaša u BiH.

-Ona nema pravo da zadire u bit ovog naroda i nema pravo da nam na taj način drži lekcije. Mi ćemo slaviti 9. januar, američki ambasador neka piše svoje saopštenje- zaključio je Dodik.

Ambasada SAD u BiH apelovala je da vlasti u Republici Srpskoj naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave Dana Republike bile u skladu sa zahtjevom Ustavnog suda BiH koji je ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Srpske, te naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da izmijeni sporne odredbe.

-Tokom 2015. godine premijer Aleksandar Vučić je ukazivao na ulogu Srbije koja kao potpisnica Dejtonskog sporazuma poštuje suverenitet i teritorijani integritet BiH. Vjerujemo da Vučić shvata osjetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH- rečeno je za medije iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik