Politika 25.09.2021.

Dodik: Bez nezavisne države, Srbima nema života na ovim prostorima

ČITANJE: 2 minute

Srbima nema života na ovim prostorima ako ne budu imali nezavisnu državu, a sve što se dešava, između ostalog, i odluke Ustavnog suda BiH pokazuju da je to neophodno, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ako Ustavni sud kaže da je praksa koju je on sam stvorio osnova za donošenje rješenja, mi nemamo ovdje šta da tražimo. Oni mogu da naprave kakvu hoće praksu i to je sve podvala Srbima od EU i Amerike kako treba da poštujemo Ustavni sud i BiH – rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

Dodik je istakao da je na sceni pokušaj otimanja svega što je u nadležnosti Republike Srpske, ali je ukazao da to traje godinama.

Dodik je naveo da u prvoj fazi Republika Srpska treba da odbaci sve što je nametnuto od visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, uz napomenuo da nigdje na svijetu ne postoji ustavni sud koji se bavi problematikom vlasništva i nadležnostima.

– Republika Srpska će u prvoj fazi povući i poništiti sve, povućićemo našu saglasnost sa ranije datih sporazuma kao što je sporazum o vojsci i indirektnim porezima. U roku od tri, četiri ili pet mjeseci, to je moj prijedlog i nadam se da će biti podržan, treba da formiramo našu vojsku i izađemo iz koncepta koji se zove Oružane snage, zabranimo Sudu i Tužilaštvu da djeluje na prostoru Srpske i pravosuđe stavimo u ingerenciju parlamenta Srpske – rekao je Dodik.

On je dodao da je to ono što treba da se uradi, jer svi napori koji se čine nemaju smisla, te podsjetio na pokušaje da se više od 20 godina srpska strana izbori za poštivanje pravne države i Ustava BiH.

Dodik je ponovio da Ustavni sud, kao ni Parlamentarna skupština BiH nemaju nikakve nadležnosti nad šumama i da to nigdje ne piše u Dejtonskom sporazumu.

Napomenuo je da Ustavni sud treba da donosi odluke u skladu sa Ustavom, a ne u skladu sa praksom.

U izjavi novinarima Dodik je zahvalio opoziciji što je podržala da se održi vanredna sjednica parlamenta Srpske.

– Pokušaćemo da dođemo do usaglašenih stavova. Moji stavovi će biti radikalni. Tražiću da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, da se vratimo na izvorni Dejton i, ako to ne bude tako, u narednih šest mjeseci vratimo u Skupštinu i proglasimo nezavisnost –  zaključio je Dodik.

(Srna/A.M.)