Politika 10.06.2021.

Dodik: Bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN nema visokog predstavnika

ČITANJE: 4 minute

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN nema relevantnog imenovanja visokog predstavnika u BiH i da bi sve drugo bilo spekulacija kojoj će se Republika Srpska suprotstaviti.

Mi nećemo prihvatiti neko takvo imenovanje bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN – poručio je Dodik novinarima.

Dodik je napomenuo da je i Kina stalna članica Savjeta bezbjednosti i pozdravio nastup ambasadora Kine u Savjetu bezbjednosti UN prije dva dana.

– Kina je zemlja koja ima potpuno uravnotežen politički pristup i poznata po činjenici da se ne miješa u unutrašnje stvari zemalja kao što to čine neki drugi – rekao je Dodik.

On je istakao da i ovo što Amerika radi nekim svojim odlukama predstavlja dio koordinacije uoči dolaska novog visokog predstavnik kako bi u BiH “radili i ravnali situaciju onako kako oni misle”.

– No, o tom po tom. Neka svako radi svoj posao, a mi ćemo raditi svoj posao. Mi i dalje mislimo da je BiH teško održiva zemlja iz niza razloga koji se svakodnevno potvrđuju – istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su i nedavnim neovlaštenim nastupom ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN porušene procedure i ukinut raniji konsenzus o tome da nema nastupa ako nema dogovora.

– To se poštovalo a oni su odlučili da to ne bude tako, a sada ni mi nemamo obavezu da se pridržavamo takvih mjera. Dao sam instrukcije svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković i da se obrate Kabinetu srpskog člana Predsjedništva i da ćemo koordinirati te aktivnosti – rekao je Dodik.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je da od 2005. godine Kina više nije članica Upravnog odbora PIK-a i o visokom predstavniku nije u poziciji da daje svoj stav.

– Kina je stalna članica Savjeta bezbjednosti i kao velika zemlja pridržavaće se odgovornog stava i posmatrati pitanje visokog predstavnika u skladu sa praksom – rekao je Ping.

Na pitanje da li smatra da četvrt vijeka nakon Dejtonskog sporazuma BiH treba sama da odlučuje o svojoj sudbini i da se oslobodi “tutorstva”, Ping je rekao da Kina podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet BiH.

– Takođe, vjerujem da građani u BiH imaju mudrost i sposobnost da rješavaju svoja pitanja. Na to pitanje treba da daju odgovor svi ljudi u ovoj zemlji – rekao je Ping.

Uredba Bijele kuće je nedemokratska

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u telefonskom razgovoru sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Neslonom da Uredba Bijele kuće koja se odnosi na zapadni Balkan, nije ni demokratska, niti je u duhu poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.

U telefonskom razgovoru koji je upriličen na inicijativu Nelsona, a koji je po nalogu američke administracije upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o ovom dokumentu, Dodik je iznio stav da je pomenuta uredba još jedno od sredstava američke administracije za modeliranje odnosa u regionu i da će otežati dijalog bar kada je riječ o BiH.

Dodik je ukazao da je mišljenja da su bošnjački političari u Uredbi vidjeli sredstvo za disciplinovanje Srba, te da će u takvoj atmosferi biti teško osigurati normalan dijalog.

Dodik je ambasadoru Nelsonu prenio da je povjerenje Srba i Republike Srpske u namjere SAD u BiH poljuljano i da bi bilo dobro da se najprije poradi na rehabilitaciji američkog odnosa prema Srbima u cjelini.

U atmosferi povjerenja, istakao je Dodik, biće lakše da se ostvari produktivan dijalog o važnim životnim temama u BiH.

Dodik je još jednom prenio američkom ambasadoru da se Republika Srpska ne bavi secesijom, već je njeno opredjeljenje da se bori za očuvanje svoje autonomije koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je juče izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bili kog područja ili države na zapadnom Balkanu, saopštila je Bijela kuća.

Sankcije se odnose i na one koji su saučesnici u ovakvim postupcima ili su direktno ili indrektno umiješani u kršenja ljudskih prava na zapadnom Balkanu.

(Srna, E.M)

Oznake: Milorad Dodik